Home Zanimljivosti Na pomolu je energetska revolucija: Znanstvenici pretvorili vodik u metal

Na pomolu je energetska revolucija: Znanstvenici pretvorili vodik u metal

SHARE

Američki znanstvenici uspjeli su podvrgnuti uzorak vodika u plinovitom stanju tolikom pritisku da se pretvorio u metal, što otvara neslućene mogučnosti za razvoj visokoučinkovitih vodiča na sobnim temperaturama.

Iako su fizičari još 1935. zaključili kako bi vodik pod dovoljno velikim pritiskom mogao imati svojstva metala, do sada se radilo samo o teoretskom zaključku, jer nije bilo moguće postići dovoljni pritisak u kontroliranim uvjetima.

– Ovo je sveti gral fizike visokog pritiska, rekao je fizičar Isaac Silvera sa Sveučilišta u Harvardu, jedan od autora istraživanja, donosi Jutarnji.hr.

– Ovo je prvi uzorak metalnog vodika na Zemlji, kada ga gledate, gledate nešto što nikad prije nije postojalo, rekao je Silvera.

Vodik u obliku metala vjerojatno u prirodi postoji duboko u unutrašnjosti plinskih divova u Sunčevom sustavu, no do sada nije nikad bio izravno opažen.

Silvera i njegovi suradnici stisnuli su mali uzorak plinovitog vodika pritiskom od gotovo 500 gigapascala – oko 5 milijuna atmosfera – što je 1,3 puta veći pritisak nego u središtu Zemlje.

Kako bi uspjeli stvoriti takav pritisak, koristili su par sintetičkih dijamanata jedan nasuprot drugom u uređaju nazvanom ‘dijamantni nakovanj’. No, čak su i dijamanti morali biti podvrgnuti posebnom tretmanu kako ne bi napukli, što je bio glavni razlog neuspjeha svih prethodnih eksperimenata.

Pritisak neophodan za stvaranje metalnog vodika taman je malo veći od točke na kojoj i dijamanti počinju pucati, zbog čega su bila potrebna desetljeća za uspjeh ovog eksperimenta.

Ključno je pitanje hoće li vodik, jednom kada poprimi svojstva metala, zadržati ta svojstva na sobnoj temperaturi, gdje bi bio nevjerojatno učinkovit kao vodič električne energije.

Silvera i brojni drugi znanstvenici vjeruju da hoće, no postojanost tog stanja tek treba eksperimentalno potvrditi.

Hercegovacki.info