Home Šport Superbowl peti put osvojio američki Hrvat Bill Belichick

Superbowl peti put osvojio američki Hrvat Bill Belichick

SHARE

Momčad New England Patriotsa, koju vodi američki Hrvat Bill Belichick, osvojila je 51. Super Bowl, odnosno naslov prvaka profesionalne lige američkog nogometa (NFL), nakon što je noćas u Houstonu na NRG stadionu pred 73.000 gledatelja u produžetku pobijedila Atlanta Falconse sa 34-28, osvojivši peti naslov (2002, 2004, 2005, 2015, 2017), sve pod Belichickovim vodstvom, prenosi Tportal.hr.

Patriotsima je ovo bio rekordni deveti nastup u Super Bowlu, od toga su čak sedam puta u finale stigli u 21. stoljeću, odnosno otkako je u tom klubu Bill Belichick glavni trener. Ovaj puta njegova momčad je do naslova došla nakon najvećeg preokreta u povijesti Super Bowla, jer je Atlanta sredinom treće četvrtine vodila 28-3.

Stručnjak hrvatskih korijena već je sada najuspješniji trener u povijesti NFL-a po broju pobjeda u doigravanju s 26 (drugi Tom Landry ima 20). Ovo mu je bio rekordni sedmi put da vodi momčad u finalu (Don Shula je drugi sa šest), a sada je postao i rekorder s pet naslova prvaka. Iza njega, s četiri naslova, je Chuck Noll, koji je 70-ih vodio Pittsburgh Steelerse.

U sezoni 2007/2008. vodio je Patriotse do još jednog rekorda, ligaški dio sezone završili su bez poraza, sa omjerom 16-0. Patriotsi su tada postali prva momčad NFL-a, nakon Miamija, koja je sezonu završila bez poraza. Miami Dolphinsi su 1972. imali omjer 14-0 (tada je ligaški dio imao 14 kola).

Bill Belichick je druga generacija američkih Hrvata. Njegov djed zvao se Ivan Biličić i živio je u Karlovcu, a u Sjedinjene Države se doselio krajem 19. stoljeća.