Home Gospodarstvo Drvna industrija: Interes BiH mora biti finalna prerada drveta

Drvna industrija: Interes BiH mora biti finalna prerada drveta

SHARE

Ukupan izvoz drvne industrije BiH za devet mjeseci ove godine povećan je za 10,7 posto u odnosu na isti period prošle godine, a pokrivenost uvoza izvozom je bila 377,2 posto, istaknuto je danas na sastanku u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH). Odbor Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTK razmatrao je poslovanje firmi iz ove oblasti i ostvarene uvozno-izvozne rezultate, te mjere koje se trebaju donijeti na nivou BiH u cilju smanjenja izvoza šumskih sortimenata.

Izvoz proizvoda u skupini drvo i proizvodi od drveta u tom periodu činio je 59,8 posto, a izvoz namještaja i montažne drvene gradnje 40,2 posto, što je povoljnije s aspekta izvoza finalnih proizvoda od drveta nego prošle godine U strukturi ukupnog uvoza najznačajnija stavka su ploče 43,5 posto, zatim slijedi namještaj 25,9 posto i rezana građa 16 posto.

”Interes BiH mora biti finalna prerada gdje imamo veću dodanu vrijednost koja se ostvaruje u BiH, što znači veći dohodak i mogućnost za investiranje u mašine i tehnologije, a u konačnici i veću zaposlenost”, izjavio je predsjednik ove asocijacije Lordan Iličić, napominjući da je neprihvatljiva situacija u kojoj finalni proizvođači nemaju sirovine, a istovremeno da se izvoze trupci van BiH. Iličić je dodao da se u drvnoj industriji, kao i u većini ostalih ključnih industrija BiH, već osjeti nedostatak stručne radne snage.

”Iako je veliki broj nezaposlenih, kada tražite uposlenika koji treba da uradi neki posao u drvnoj industriji, teško ga možete naći na tržištu rada. Slična je situacija i kada je riječ o onima koji trebaju da vode te pogone jer nedostaje i inženjera drvne industrije. Stoga smatram da je potrebno jasno i praktično uvezivanje privrede s obrazovnim institucijama kako bismo mogli održati ovaj rast u budućnosti ”, naglasio je Iličić. Tajnik industrije BiH, da je urađen veći dio posla, te da očekuje da će se u ovoj godini uspjeti uraditi taj materijal.