Home Vijesti Danas crveno upozorenje, idućih dana i 
do 13 stupnjeva

Danas crveno upozorenje, idućih dana i 
do 13 stupnjeva

SHARE

Nakon iznimno niskih temperatura, BiH idućih dana očekuje nešto toplije vrijeme s dnevnim temperaturama i do 13 stupnjeva. Za danas tijekom cijeloga dana, kao i u noći s petka na subotu, izdano je crveno upozorenje. Upozorenje je izdano zbog obilnijih oborina u Hercegovini, zapadnoj i jugozapadnoj Bosni te olujnih udara vjetra u većem dijelu zemlje, piše Večernji list BiH.

Obilne oborine

Prema prognozama FHMZ-a, danas nas očekuje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i prijepodne doći će do kiše u Hercegovini, dok će na zapadu i jugozapadu Bosne biti kiša i snijeg u višim područjima. Poslijepodne i u večernjim satima u ostatku Bosne očekuju se kiša i susnježica koja će prijeći u snijeg. Obilne oborine očekuju se u Hercegovini i na zapadu Bosne. Kako navode, očekivana količina oborina tijekom 24 sata u Hercegovini i na zapadu Bosne bit će od 60 do 100, na istoku Bosne od 2 do 10, u ostalim područjima, uglavnom od 20 do 40 l/m2, dok će vjetar biti umjeren do jak, povremeno s olujnim udarima južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura bit će od -6 do 0, na jugu i sjeverozapadu od 1 do 7, a dnevna od 3 do 9, na jugu od 7 do 13 °C. Sutra se u Bosni prijepodne očekuje pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u većini područja, a poslijepodne smanjenje oblačnosti. U Hercegovini će jutro biti umjereno do pretežno oblačno uz postupno razvedravanje, u jutarnjim satima s kišom i snijegom. Jutarnje temperature od -11 do -4, na jugu od -1 do 3, a dnevne od -2 do 2, na jugu od 3 do 7 °C. U nedjelju će biti pretežno oblačno, krajem dana i u večernjim satima u Hercegovini s kišom i susnježicom, a u središnjim, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne sa snijegom. U ponedjeljak će biti pretežno oblačno, u Bosni sa snijegom, a Hercegovini kišom, uglavnom u jutarnjim satima. Porast temperature sigurno će najviše obradovati Zeničane jer danima imaju problem s grijanjem. Radijatori su više hladni nego topli na temperaturama koje su padale ispod -20 °C. Zeničani su jučer ujutro ponovno ostali bez grijanja, a građani su se smrzavali na temperaturi koja je u 8 sati iznosila -15 °C. Direktor JP “Grijanje” Sead Kaknjo na jučerašnjoj hitnoj sjednici Gradskog vijeća Zenica je kazao kako grijanja u tom gradu neće biti do subote.

Dugoročna prognoza

Nestabilne vremenske prilike prognoziraju se do 18. siječnja, navodi se u dugoročnoj prognozi FHMZ-a. Na prostoru cijele BiH očekuju se slabe do umjerene oborine, u Bosni snijeg, a u Hercegovini kiša i susnježica. Veće količine oborina očekuju se 13. i 14. siječnja. Prognozirane visine novog snijega za ovo razdoblje u Bosni kretat će se od 15 do 20 cm, a u Hercegovini se očekuje do 40 mm kiše. Stabilnije razdoblje u pogledu oborina očekuje se od 19. do 25. siječnja. Nešto toplije vrijeme, ali i dalje s temperaturama prikladnim godišnjem dobu, očekuje se od 13. do 25. siječnja. Jutarnja temperatura na prostorima središnje, jugozapadne i istočne Bosne kretat će se od -15 do -10, u Hercegovini od -1 do 4 °C. Maksimalna dnevna temperatura u Hercegovini dosezat će 7 °C, u Bosni -6 °C, priopćeno je iz FHMZ-a.

vecernji.ba