Home Gospodarstvo VIDEO Premijer Novalić: HT Eronet je profitabilna kompanija i neće ići u...

VIDEO Premijer Novalić: HT Eronet je profitabilna kompanija i neće ići u privatizaciju

SHARE

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u intervjuu za TV 1 istaknuo je da su BH Telecom i HT Eronet dobre bh. kompanije, imaju dobre promete i profite, ali tržište na kojem posluju je postalo konkurentno te su angažirani međunarodni stručnjaci koji su zaduženi da naprave detaljnu analizu i predlože što se treba učiniti kako bi oba telekom operatera poslovali bolje i donosili veći profit.

Nakon što su danas izaslanici Doma naroda Federalnog parlamenta razmatrali Prijedlog novog Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, ali se o njemu nisu izjašnjavali, Novalić je pojasnio da je ovo zakon koji bi za dvadesetak godina trebao u potpunosti stabilizirati mirovinski sustav u Federaciji BiH, što je za premijera jedan od najvećih problema u društvu.

Upozoravajući na veliki deficit koji bilježi MIO u iznosu od 215 milijuna KM i opasnost od urušavanja mirovinskog sustava što bi pogodilo izravno 400.000 ljudi u Federaciji za što bi bila optužena ova vlada, podsjetio je da je Vlada kratkoročnim mjerama uspjela zaustaviti rast deficita te osigurala redovnu isplatu mirovina.

– To smo činili tako što smo usvajali kratkoročne i srednjoročne mjere, ali rastao je i broj zaposlenih i samim tim i priliv sredstava – kazao je Novalić, iznoseći podatak da se godišnje povećava broj umirovljenika za 4.000, ali u posljednju godinu i pol zabilježen je rast broja umirovljenika od 22.000.

Novi zakon dugoročno bi riješio problem mirovinskog sustava, a na izradi ovog zakonskog rješenja radili su međunarodni i domaći stručnjaci uključujući i predstavnike umirovljenika koji su konstruktivnim prijedlozima osigurali da Vlada napravi moderan europski zakon o mirovinskom osiguranju.

Osvrnuo se i na oko 11.000 takozvanih vojnih umirovljenika koji su po povoljnim uvjetima umirovljeni 2013. godine, a njima su prava umanjena, kazavši da su samo oni doživjeli umanjenje svojih prava što premijer smatra nepravednim iako je bilo po zakonu.

– Mirovinski sustav inače funkcionira tako da se ne umanje dostignuta prava, zbog čega to treba ispraviti i radimo na izradi zakona koji bi to učinio i dugotrajno riješio taj problem – zaključio je Novalić.

Hercegovacki.info