Home Zanimljivosti Niske temperature podignule troškove grijanja

Niske temperature podignule troškove grijanja

SHARE

Niske temperature građanima stvaraju visoke troškove, barem kada je riječ o troškovima za grijanje. Budući da je ove godine zima nešto hladnija u odnosu na prethodne, i situacija s grijanjem je drugačija. Prema najavama meteorologa, zima će svoje zube pokazivati još neko vrijeme. Veliki minusi na ruku idu proizvođačima i trgovcima energentima, ali ne i potrošačima. Različiti su načini grijanja na koje građani pokušavaju olakšati ove hladne dane.

Građani koji se griju na pelet uštedjeli bi novac ukoliko bi ga kupovali u ljetnim mjesecima. Osim što su u ovom razdoblju cijene peleta više i kreću se oko 350 KM po toni, teže ga je i proizvesti. Potražnja peleta iz dana u dan veća je i kod proizvođača u Tomislavgradu.

“Budući da imamo obveze prema našim stalnim kupcima u inozemstvu, teško je zadovoljiti domaće tržište jer je potražnja i ovdje sve veća”, rekao nam je Mate Pačar, direktor Proizvodnja peleta Tomislavgrad.

Pored sve popularnijeg sustava grijanja peletima, obiteljske kuće tradicionalno se griju se i na drvo. Za metar iscjepanih drva treba izdvojiti oko 100 KM. Grijanje stanova uglavnom se veže za struju. Hladni dani i troškovi koji idu uz to osobito ugrožavaju umirovljenike.

Naša TV