Home Kultura Predstava “Đaurko moja” 20. siječnja u NP Mostar

Predstava “Đaurko moja” 20. siječnja u NP Mostar

SHARE

Ovog mjeseca sve predstave u Narodnom pozorištu Mostar igraju se na kamernoj sceni, u “Studiju 64”. Zagrijavanje ovomjesečnog repertoara počinje s poetskom dramom “Đaurko moja” po motivima iz biografije pjesnika Osmana Đikića, koja će biti izvedena u petak, 20. siječnja u 20 sati, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.

Tekst autorice Selme Dizdar – Cerović, u režiji Kaće Dorić iz Sarajeva, govori o životu čuvenog mostarskog pjesnika Osmana Đikića i njegove ljubavi Zorke. U predstavi igraju Ajla Hamzić, Amela Kreso, Vedran Vilogorac i Šerif Aljić. Osnova za tekst bili su podaci iz života (biografija) Osmana Đikića (1879.–1912.), pjesnika koji je poeziju živio doslovno, predavao joj se doslovno i s istim žarom kao i drugim djelatnostima kojima se bavio, kao i ljubavi.

O predstavi: “Osman Đikić je bio Pjesnik. Pjesnik koji je poeziju živio. Doslovno. Nije Đikić bio ‘običan čovjek”, baš kao što ni ljubav njegova i Zorkina nije bila “obična”. Ljubav i iskrenost naprosto isijavaju i danas iz svakog njegovog stiha, ali i iz njegove biografije, ispunjene brojnim djelatnostima kojima se predavao s isto onoliko žara kao i poeziji, kao i ljubavi, kao i životu. Logično je, stoga, da je Pjesnikov život i sve što ga je činilo, krajnje inspirativan za dramskog pisca, ali i redatelje i glumce. Teško je, pa i nemoguće tako stratsvenom zaljubljeniku i zanesenjaku kao što je bio Osman, prići bez iste te zaljubljenosti i zanesenjaštva koja vas naposto nosi, ne samo u vrijeme u prostor u kojem i na kojem je Pjesnik obitavao, nego i daleko dalje, i daleko bliže… Ovo je drama o Ljubavi koja prevazilazi svaku prepreku, prepoznavajući je tek kao stepenicu ka jačoj i iskrenoj bliskosti… ”

Dramski tekst “Đaurko moja” prvi je dramski tekst Selme Dizdar – Cerović postavljen na scenu.

Cijena ulaznice za predstavu “Đaurko moja” Narodnog pozorišta Mostar je 7 KM, s popustom za učenike, studente i unmirovljenike 3,50 KM. Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervirati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: marketing@npm.ba, te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar, priopćeno je iz NP Mostar.