Home Zanimljivosti Zaleđene rijeke u Čapljini; ni najstariji ne pamte ovakvu zimu!

Zaleđene rijeke u Čapljini; ni najstariji ne pamte ovakvu zimu!

SHARE

Prodor polarne hladnoće u mediteransku Hercegovinu nije donio probleme samo poljoprivrednicima i komunalnim službama, nego živom svijetu u cjelini. Dovoljno je pogledati rijeku Bregavu koju je okovao led, pa je zbog leda i suše prestala utjecati u Neretvu. Da je situacija s razine ornitofaune zabrinjavajuća potvrđuje Josip Vekić, voditelj Službe zaštite okoliša Parka prirode Hutovo blato, koji kaže:

“Situacija je praktično alarmantna, Svitavsko jezero najveća vodena površina u okviru PP Hutovo blato, preko 90 posto površine okovao je led. Ni najstariji žitelji okolnih naselja ne pamte da su se zaledile dvije trećine jezera Škrka, pa preko pedeset posto površine Deranskog jezera. Zaleđeno je i korito rijeke Bregave koja dijelom protječe Parkom prirode, od Nereza, odnosno od mosta na magistralnom pravcu M – 17, pa do Prenja u stolačkoj općini. Djelom je zaleđeno i pristanište na Karaotoku… Takvom stanju uz niske temperature, kumovali su i niski vodostaji, rijeka i jezera.

Niski vodostaji dijelom su posljedica suše, a dijelom izostanka južina, nema plime pa je i vodostaj Neretve nizak. Dalje, smanjen je dotok vode iz kraških polja na sjeveroistoku Hercegovine”, obrazlaže voditelj Službe zaštite okoliša u PP Hutovo blato, te na upit kako se to odražava na živi svijet u prvom redu ptice močvarice, nastavlja:

“To je veliki problem. Oko 20.000 ptica koliko se u ovo doba godine nalazi na Svitavskom jezeru, potražio je staništa uz rijeke Krupu i Neretvu, a cijenimo da je glavnina zbog nedostatka hrane, preselila na ušće Neretve u more. Dio ptica je preselio i na dijelove nezaleđenih površina u Parku prirode, kao što su Drijen, Orah, Jelim, te dijelovi Deranskog jezera. Stanje za ptice močvarice nije dobro.”

-Stižu i prijedlozi da se u Federaciji BiH privremeno zabrani lov?

-Da, proteklih dana oglasile su se ornitološke organizacije s tim prijedlogom, mogu reći da bi sa stajališta situaciji na jezerima Hutovog blata, takva odluka dobro došla. Inače, u ovoj situaciji, apelirao bi na lovce da se orijentiraju isključivo na zaštitu. Ptice su zbog zaleđenih površina, sigurno izglednijele, veliki dio je promijenio staništa, pa je potrebno zaštiti posvetiti dodatnu pažnju”, naglašava Josip Vekić voditelj Službe zaštite okoliša PP Hutovo blato.

Prema tome, ptice močvarice, koje su se zadržale na području juga Hercegovine već su iscrpljene, što lovci ne bi trebali koristiti, već im da prežive. Dakle, s obzirom na ekstremne uvjete očito bi lov trebalo bar ograničiti, dok se vremenski uvjeti ne promjene.

Tekst i foto: Dušan Musa | radio-capljina.com