Home Gospodarstvo Gadžić za Našu TV: “Poljaci zainteresirani za dokapitalizaciju Aluminija, no sve je...

Gadžić za Našu TV: “Poljaci zainteresirani za dokapitalizaciju Aluminija, no sve je još u povojima”

SHARE

Direktor Aluminija Mostar d.d. Mario Gadžić u Dnevniku Naše TV potvrdio je da postoji interes za ulaganje iz inozemstva u posrnulu tvrtku koja ima milijunske dugove.

“Riječ je o jednom poljskom fondu. Nismo još u kontaktu s njima. U tijeku je razmjena informacija. Potpisan je memorandum o povjerenju. Sve opcije su otvorene. Federacija je vlasnik 44 posto kapitala Aluminija. Imali smo najavu da postoji strateški investitor koji bi mogao uložiti u Aluminij. Prenijeli smo to državi, no to je sve u povojima”, rekao je Gadžić.

No, prema riječima direktora Gadžića, to ne znač i da će mostarski Aluminij biti prodan do ožujka 2017., iako tako stoji u Pismu namjere koji je Federalna vlada uz ostale supotpisnike još prošle godine uputila MMF–u. Kako ističe, Vlada FBiH dala je zeleno svjetlo novoj upravi i planu restrukturiranja u kojem su već dosad vidljivi pozitivni pomaci.

U prvih 100 dana rada nova uprava je revidirala sve “štetne” ugovore, istaknuo je Gadžić u Dnevniku Naše TV.

“Sve smo uspjeli riješiti. Svi ugovori su revidirani te su sklopljeni novi koji su u skladu s tržišnim uvjetima. Prema međunarodnom pravu, ugovor je štetan ako je cijena veća od 50 posto nego što se na tržištu može postići. Bilo je ugovora koji su bili nepovoljni za Aluminij. Da su bili dobri, ne bi ih dirali. Mislim da smo napravili veliki zaokret”.

Aluminij je restrukturirao 70 milijuna KM kratkoročnih dospjelih obveza, kazao je Gadžić: “Pretvorili smo ih u dugoročne. U ovom kvartalu je preostalo restrukturirati oko 50 milijuna KM dospjelih kratkoročnih obveza. Moramo razgovarati s našim ključnim vjerovnicima, bankama, Elektroprivredom HZHB i državom.”

Potvrdio je da su angažirali i neovisnu revizorsku kuću koja mora pokazati pravo stanje društva prema vjerovnicima. “Za spomenutih 50-ak milijuna KM koje treba restrukturirati izići ćemo s prijedlogom u skladu s onim što o tome kaže struka. Očekujemo da će vjerovnici prihvatiti taj plan”, zaključo je prvi čovjek mostarske tvrtke.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu.

Naša TV