Home Auto Sol šteti automobilima, može doći do korozije

Sol šteti automobilima, može doći do korozije

SHARE

I u Hercegovini su proteklih dana prometnice prepune soli, a razlog je sprečavanje zaleđivanja prometnica. U tom slučaju se navrijeme reagiralo i ništa se nije prepuštalo slučaju.

Godina 2012. svima je bila pouka da je potrebno djelovati, makar se najave meteorologa ne obistinile. Ipak, kad se govori o soli, ona na automobile ima štetno djelovanje. – Ona privlači, upija i zadržava vlagu pa može doći do korozije na podvozju, kočnicama i osovini, tvrde stručnjaci. Stoga je jako važno u prvom suhom razdoblju nakon zime dobro oprati cijeli automobil od soli.

Stručnjak Marin Morava objasnio je što je potrebno napraviti kako u zimskim uvjetima ne bi došlo do problema s automobilom.

– Najvažnije je provjeriti gume, akumulatore, zamijeniti ulje, provjeriti rashladnu tekućinu i tekućinu za pranje vjetrobranskih stakala. Ljetnu tekućinu trebalo bi isprazniti do kraja i ne miješati je sa zimskom jer u suprotnom često dolazi do zaleđivanja i onda je smanjena vidljivost. Potrebno je osigurati i dodatnu opremu za rasvjetu vozila. Prije no što se upustite u bilo kakvo dolijevanje tekućina, obvezno proučite korisnički priručnik automobila. Često vozači uliju tekućinu za pranje stakla u rashladni sustav ili obrnuto, pri čemu se oštećuje motor. Posebnu pozornost treba obratiti na upute za spajanje akumulatora. Svako vozilo ima drugačije priključne točke koje treba poštivati. Često vozači naprave loše spojeve za spajanje s drugog vozila i zimi ne mogu startati automobil, ističe Morava. Vozače savjetuje da izbjegavaju oštre reakcije na papučicama kvačila, kočnica i gasa.

– Prilagodite vožnju stanju na cestama i ako idete na dulji put, osigurajte da je spremnik goriva pun, kaže Morava.

Što se tiče autoklubova, u više njih potvrđen je veći broj poziva prethodnih dana, a razlog su kvarovi na automobilu ili izlijetanje, čega je također bilo zbog povremenih snježnih oborina koje su proteklih dana znale iznenaditi žitelje u Hercegovini.