Home Kultura Čović nazočio donatorskoj večeri za dovršetak izgradnje Muzeja Franjevačkog samostana

Čović nazočio donatorskoj večeri za dovršetak izgradnje Muzeja Franjevačkog samostana

SHARE

Pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, u Kreševu je održana donatorska večer za dovršetak izgradnje Muzeja Franjevačkog samostana svete Katarine. Pozivu za potporu ovom plemenitom i iznimnom projektu odazvali su se mnogobrojni hrvatski dužnosnici sa svih razina vlasti u BiH, ali i drugi važni gosti.

Dragan Čović je u svome govoru istaknuo kako je iznimno ponosan zbog velikog odziva i iskazanog zajedništva, istaknuvši da se samo kroz zajedništvo ovakav veliki projekt može i završiti.

Cilj večere je prikupiti dio sredstava za završetak projekta izgradnje nove zgrade Muzeja kreševskog samostana, jednog od tri najstarija u BiH, čija je izgradnja počela u ljeto 2011. godine. Vlada Republike Hrvatske najveći je donator dosadašnjih radova na izgradnji zgrade Muzeja.

U Muzeju Franjevačkog samostana svete Katarine nalazi se prava riznica kulturnog blaga, kao što su ljekaruše, knjige fra Mate Nikolića, prvog liječnika u BiH, potom dera metalica, knjiga koja datira iz 1648. godine i detaljno opisuje proces obrade metala. Tu je i spomen soba fra Grge Martića, zbirka minerala i kristala s kreševskog područja, arheološka i numizmatička zbirka, te knjižnica s preko 45 tisuća naslova, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.