Home Zanimljivosti ​Središnja Bosna uvodi obvezno predškolsko obrazovanje, kad će Hercegovina?

​Središnja Bosna uvodi obvezno predškolsko obrazovanje, kad će Hercegovina?

SHARE
U zemlji koja ima vrlo mali broj djece s predškolskim odgojem i obrazovanjem, visoku stopu siromaštva i neuposlenosti, uvođenje ovakvog programa mora postati prioritet, a ulaganje u predškolstvo mora biti sustavno i mora se smatrati jednim od najznačajnijih dugoročnih ulaganja i jedan od načina borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti u Bosni i Hercegovini”, stav je Agencije za predškolsko osnovno i srednje obrazovanje u Bosni i Hercegovini, piše Drukčiji radio.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ-a poručuju kako u novom zakonu o predškolskom obrazovanju nije značajno samo uvođenje obveznog predškolskog odgoja, već se daje na važnosti samom predškolskom obrazovanju kao bitnom segmentu cjelokupnog odgoja i obrazovanja.

Prema njihovim podacima, samo 10% djece predškolskog uzrasta je obuhvaćeno nekim vidom institucionalnog obrazovanja, što je poražavajuća informacija. Predškolskim obrazovanjem bit će teško obuhvatiti svu djecu budući da na području Srednjobosanske županije djeluje 16 predškolskih ustanova, javnih i privatnih koje nemaju dovoljno prostornih kapaciteta da prihvate par tisuća djece koliko bi trebalo biti uključeno u obvezni predškolski odgoj i obrazovanje, a nedostaje i obrazovanog kadra u ovom polju.

Mislim da se prilikom provedbe ovog Zakona prednost treba dati vrtićima, ali kada su u pitanju ruralna područja, to je malo teže zbog nepostojanja vrtića, pa je i shvatljivo da se obvezno predškolsko obrazovanje povjeri osnovnoj školi u tom mjestu. U svakom slučaju, bilo koji oblik predškolskog obrazovanja će imati veliki učinak, posebice u pogledu socijalizacije djece”, kazala je Ljubica Matošević, ravnateljica Javne ustanove Dječji vrtić “Novi Travnik”.

U županijama u kojima je zakon usklađen s Okvirnim zakonom o predškolskom obrazovanju nedostatak financijskih sredstava identificiran je kao problem i navodi se kao jedan od najvažnijih razloga za odgađanje provedbe zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u cijeloj BiH.

U Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ-a provođenje obveznog predškolskog obrazovanja ići će na teret Županije. Poručili su kako očekuju da novi Zakon stupi na snagu do ožujka, kako bi se do početka sljedeće školske godine mogao početi provoditi i u praksi.

Pogled.ba