Home Društvo Dan kada je pretučen Srđan Aleksić: Pogledajte film koji je snimljen po...

Dan kada je pretučen Srđan Aleksić: Pogledajte film koji je snimljen po događaju iz Trebinja te nesretne 1993. godine

SHARE

Prije 24 godine grupa pripadnika Vojske Republike Srpske legitimirala je osobe na trebinjskoj tržnici. Među njima bio je i Bošnjak Alen Glavović. Počeli su ga tući i maltretirati, ali jedan vojnik to nije mogao nijemo promatrati.

Srđan Aleksić, i sam pripadnik Vojske RS nije mogao gledati kako njegovog sugrađanina tuku te mu je priskočio u pomoć. No, onda su četvorica vojnika kundacima pušaka krenula udarati Srđana. Udarali su ga nemilosrdno. Od zadobivenih ozljeda Srđan je pao u komu i nije se više probudio. Preminuo je 27. siječnja 1993. godine u 27. godini života.

Otac Rade u osmrtnici je napisao: – Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.

Jedan od napadača na Srđana, poginuo je tijekom rata, dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Petnaest godina nakon njegove smrti dobio je ulicu u Sarajevu (nekadašnja Velikih drveta).

U obrazloženju je navedeno:

– Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla.

U Beogradu je tek 2016. jedna ulica nazvana po njemu i postavljena spomen ploča.

POGLEDAJTE FILM KRUGOVI

Film “Krugovi” Srdana Golubovića,  govori o herojstvu i tragičnoj sudbini Srbina Srđana Aleksića, pripadnika Vojske Republike Srpske koji je mučki ubijen 1993. u Trebinju braneći muslimanskog civila Alena Glavovića. U filmu glume Vuk Kostić, Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Aleksandar Berček, Hristina Popović, Nikola Rakočević, Boris Isaković, Jasna Đuričić i Marko Janketić.

Hercegovacki.info