Home Gospodarstvo Autocesta će ići ispod Mostara, ispod obradivog zemljišta gradit će se tunel

Autocesta će ići ispod Mostara, ispod obradivog zemljišta gradit će se tunel

SHARE

”Problem stanovnika naselja južno od Mostara zbog izgradnje autoceste na Koridoru Vc bit će riješen, odnosno bit će uvaženi njihovi zahtjevi da trasa autoceste ne ide kroz naselja i preko poljoprivrednog zemljišta”, izjavio je za Faktor Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.

Prema njegovim riječima, problemi sa utvrđivanjem trase u ovom području, odnosno na dionici Mostar jug – Buna, uveliko su utjecali na prolongiranje rokova u projektiranju, a time i u izgradnji ove dionice.

”Rješenje koje smo izabrali je izgradnja tunela koji bi išao ispod područja na kojem se nalaze naselja i poljoprivredno zemljište na ovoj dionici. Ova izmjena trase sada mora proći predviđenu proceduru. Činjenica je da će izgradnja tunela poskupjeti izgradnju autoceste na ovoj dionici, ali će ona i dalje biti niža nego predviđena trasa brdima iznad Blagaja”, pojasnio je Terzić.

Ovaj problem je aktualiziran na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma državnog Parlamenta, kada je zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević postavila pitanje ministru prometa i komunikacija BiH Ismiru Juski. Ona je ovaj problem stavila u kontekst povratka ljudi na ovo područje.

”U naseljima kroz koja bi trebala proći autocesta živi veliki broj povratnika srpske nacionalnosti. Ako bi se insistiralo na dosadašnjoj trasi veliki broj njih bi se ponovo odselio s ovog područja, jer bi uništavanjem poljoprivrednog zemljišta bila ugrožena njihova egzistencija. Stanovnici tih naselja su čak potpisali i peticiju, kojom traže izmjenu trase, a potpisnici su isključivo srpske i bošnjačke nacionalnosti”, kazala je Pandurević.

Ministar Jusko je u svom odgovoru odgovornost za izgradnju autoceste, kao i za sve popratne aktivnosti, prebacio na JP Autoceste FBiH i na federalne institucije.

Peticiju, koju je spomenula Pandurević, stanovnici naselja Kočine, Carski vinogradi, Maline, Ortiješ, Gnojnice, Malo Polje i Hodbina, njih oko 3.200 potpisali su u ljeto prošle godine. Njome traže promjenu predložene trase autoceste na dionici Mostar jug-Buna.

Prema njihovim navodima, izgradnja prometnice, odnosno sama autocesta imala bi izravan utjecaj na 678 kuća i drugih objekata. Osim toga, kako tvrde mještani, izgradnjom autoceste bilo bi uništeno i 3.500 kvadratnih metara obradivog zemljišta.

Međutim, ako bude prihvaćeno treće rješenje, svi ovi problemi bili bi otklonjeni.

vecernji.ba