Home Kultura FOTO: Ljubuški gimnazijalci sudjelovali u drugoj fazi projekta pod nazivom „Potraga za...

FOTO: Ljubuški gimnazijalci sudjelovali u drugoj fazi projekta pod nazivom „Potraga za sličnostima“

SHARE

Protekli tjedan, srednjoškolci Gimnazije Ljubuški sudjelovali su na drugoj fazi projekta Udruženja Magacin Kabare pod nazivom „Potraga za sličnostima“ koje se odvijalo u suradnji s Udrugom mladih „Agape“.

U projektu „Potraga za sličnostima“ sudjelovali su mladi iz pet manjih općina u BiH i kroz radionice nastojali istražiti kulturni identitet i kulturno naslijeđe ove zemlje. U prvoj fazi projekta koja se održavala u Ljubuškom, predstavnici Magacina odabrali su pet sudionika koji su prisustvovali petodnevnom kampu u Sarajevu.

Srednjoškolci su na kampu imali priliku naučiti podosta o načinima režiranja filmova, snimanja, pisanja i skladanja. Napokon, pokazali su i svoj talent te uz suradnju vršnjaka napravili kratkometražni film, uglazbili i napisali pjesmu, napravili skulpturu koja predstavlja budućnost te napisali potencijalne scenarije. Njihovi radovi su na samom kraju kampa predstavljeni na izložbi u Etnološkoj sali Zemaljskog muzeja u Sarajevu koja je bila dupkom puna.

Sudjelovanje na ovim radionicama omogućilo im je da upoznaju i sprijatelje se s mladima iz drugih općina BiH ( Lopare, Sanski Most, Tomislavgrad, Ribnik, Doboj Jug) te su uživali u saznanju da ih mnoge stvari povezuju, a tek poneke čine razlike među njima. Također, zahvaljujući koordinatorima i predstavnicima „Magacina Kabare“ imali su priliku posjetiti kazališta, kino, muzeje te Akademiju scenskih umjetnosti, sve uz vodstvo znalaca umjetnosti.

Cjelokupni projekt bit će prikazan u vidu dokumentarnog filma redatelja Emira Kapetanovića, čija se premijera očekuje na proljeće.