Home Gospodarstvo Hrvatska u problemima: Ove sezone moglo bi nedostajati 20 000 radnika

Hrvatska u problemima: Ove sezone moglo bi nedostajati 20 000 radnika

SHARE

Hotelijeri i ugostitelji već sad traže radnike za nadolazeću turističku sezonu. Nude se plaće i do 15 tisuća kuna, no do radnika je teško doći. Procjenjuje se da će ih ove sezone nedostajati čak 20 000.

Hoteli, restorani, suvenirnice – već sad u potrazi za sezoncima. ”Tražimo neku stručnost, poznavanje jezika, ovisno o radnom mjestu. No, nažalost s manjkom radne snage, zadovoljavamo se činjenicom da samo žele raditi i da žele doći kod nas odraditi tu sezonu”, rekao je Ronald Korotaj, predsjednik uprave lanca hotela. Jer ponuda poslova veća je od potražnje, prenosi Dnevnik hr.

”Sadašnje stanje ukazuje na to da će nedostajati oko 20 000 radnika”, kazao je Eduard Andrić, predsjednik sindikata turizma i usluga Hrvatske. Konobari, kuhari, prodavači i čistači su najtraženija zanimanja. Trenutno je u uslužnoj i ugostiteljskoj djelatnosti otvoreno preko tisuću i dvjesto natječaja.

No, problem je što se puno ljudi, posebice iz Slavonije odakle dolazi najviše sezonaca, odselilo u inozemstvo.

”Mi nažalost dolazimo u poziciju da moramo posegnuti za radnom snagom iz Rumunjske i Bugarske”, rekao je Eduard Andrić, predsjednik sindikata turizma i usluga Hrvatska.

U dubrovačkom restoranu kažu – pravi je problem naći radnika za cijelu sezonu. ”Jer će vam u pravilu svi reći da su za sve kad traže posao. Onda kasnije to ispadne drugačije tako da nije baš jednostavno pronaći”, rekao je Frano Banić, vlasnik restorana.

Maja iz Čazme je prošle godine radila sezonski. Kao sobarica. Sezonskom poslu je rekla – više nikad. ”Zato što se radi po 13-14 sati na dan, a na kraju ispadne da poslodavac ne isplati plaću koju treba. Znači, praktički sam radila sezonu neplaćeno”, ispričala je Maja.

Uvjeti su, kaže Andrić, jedan od razloga zbog čega mnogi ne žele raditi sezonski u Hrvatskoj.

”Problem su postale i sobarice. jer ove godine na osnovu onih zahtjeva poslodavaca za uvoz radne snage – traži se oko tisuću i nešto uvoza sobarica”, rekao je Andrić. Što je apsurdno s obzirom na to da je u Hrvatskoj trenutačno više od 240 tisuća nezaposlenih.