Home Društvo Nudili su nam deset puta veće plaće u Njemačkoj, Kanadi, Ženevi… izabrali...

Nudili su nam deset puta veće plaće u Njemačkoj, Kanadi, Ženevi… izabrali smo Mostar

SHARE

Prema podacima Liječničke komore Federacije BiH, samo tijekom prvih 10 mjeseci prošle godine ovaj entitet napustilo je 300 liječnika.

Specijalizacija izvan BiH

Najveći broj liječnika otišao je iz Unsko-sanske županije – njih 80, zatim iz Tuzlanske – 47 i Sarajevske – 38. Velik broj liječnika napustio je i Hercegovinu. Prema podacima, HNŽ je napustilo 36, ZHŽ tri, a HBŽ dva liječnika. Ukupno njih 41. Većina njih otišla je u zemlje EU, a razlozi su uglavnom financijske prirode. Međutim, ima i onih koji smatraju da se od liječničke plaće u BiH može živjeti te da medicina u BiH ima veliku perspektivu. Liječnicima s kojima smo razgovarali nudili su poslove u prestižnim svjetskim kliničkim centrima, dobre plaće i ugodan život, no oni su se odlučili znanjem koje su stekli pomoći svom narodu. Neki od njih rođeni su u zemljama koje su danas članice EU, a za život su odlučili zarađivati baš u BiH, u Mostaru.

Jedan od njih je kardiokirurg Hrvoje Mikulić koji je rođen u Osijeku, medicinu je završio u Zagrebu, a karijeru gradi u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. “Rodio sam se u Osijeku, gdje sam završio i srednju školu, a fakultet sam upisao u Zagrebu. Nakon pola godine pripravničkog staža u Zagrebu, doselio sam se u Mostar i počeo raditi u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar”, kaže nam doktor Mikulić. Ističe kako mu je motiv za preseljenje baš u Hercegovinu bila činjenica da je SKB Mostar tada imao praktički najmlađi odjel kardiokirurgije u ovom dijelu Europe.

Marija Medić Bošnjak | VL