Home Politika Općine sa neustavnim grbovima u BiH

Općine sa neustavnim grbovima u BiH

SHARE

Brojni grbovi u Bosni i Hercegovini su sa simbolima koji ne pripadaju svim konstitutivnom narodima. Godinama traju i borbe političara iz oba entiteta za ukidanje istih. Da bi se izbjegla diskriminacija, državni i entitetski ustavni sudovi su brojne osporili. No, neke sudske odluke su samo mrtvo slovo na papiru, javlja N1 televizija.

Grb Banjaluke sa četiri slova S prikazuje obilježja samo jednog od konstitutivnih naroda. Neustavan je od veljače 2013. godine, ali se i danas koristi.

“Ustavni sud RS jeste proglasio neustavnim grb Banjaluke i on se još uvijek koristi. Mi ćemo pokrenuti postupak nabavke. Do sada su dva postupka bila neuspješna. Nadam se da će biti treća sreća i da će Banjaluka što prije dobiti grb koji će biti ustavan”, kazao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Jedno od idejnih rješenja za novi grb bilo je ono koje prikazuje rijeku Vrbas i dva bika zbog specifične tradicije – borbe bikova u Krajini. Ali s obzirom da nije ispoštovana procedura, umjesto natječaja, bila je pogodba između tadašnjeg gradonačelnika i autora, ovo rješenje nije zaživjelo.

Grbovi Banjaluke, Nevesinja, Vlasenice, Kantona 10 (HBŽ), proglašeni su neustavnim. I entitet Federacija BiH još nema obilježja koja prihvaćaju sva tri naroda.

Šahovnica, četiri slova S, orlovi, ljiljani, polumjesec, križevi i krstovi, simboli su na brojnim grbovima u Bosni i Hercegovini. Vlasti iz oba entiteta godinama vode međusobnu bitku za njihova ukidanja, pozivajući se na diskriminaciju nekog od tri naroda.

Političari iz RS godinama traže ukidanje grbova u Bosanskoj Krupi, Cazinu, Ključu, Velikoj Kladuši, Brezi, Visokom, Zenici, Posušju, Kupresu…uz obrazloženje da njima ne mogu biti simboli polumjesec, šahovnica, džamija. Sporan je i grb Posavske županije jer sadrži šahovnicu i dva zlatna ljiljana.

Ustavni sud BiH proglasio se nenadležnim za to pitanje. Vruć krumpir prešao je u ruke entitetskih ustavnih sudova, zaključuje N1.