Home Gospodarstvo Čitluk: Rezidba vinove loze te blagoslov i zalijevanje prvog trsa vinom

Čitluk: Rezidba vinove loze te blagoslov i zalijevanje prvog trsa vinom

SHARE

Tradicija zazivanja Božjeg blagoslova na vinograde da trsovi dobro rode te da grožđe i vino budu što kvalitetniji se na blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinograda (popularno Vincekovo), stoljećima njeguje i održava u vinorodnim krajevima Hrvatske. Posljednjih dvadesetak godina ta lijepa tradicija okupljanja i druženja vinogradara, uz neizostavni blagoslov vinograda uz blagdan sv. Vinka, sve se masovnije obilježava i u Brotnju, najvećem vinogorju u BiH.

Vincekovo

Tako su broćanski vinogradari blagdan sv. Vinka proslavili na više lokacija, i to okupljanjima u vinogradima, rezidbom prvih trsova koje su zalijevali starim vinom te zazivanjem Božjega blagoslova i zajedničkom molitvom da trsovi žilavke i blatine dobro rode i daju kvalitetno grožđe i vino. Prije punih 18 godina, na blagdan sv. Vinka, prvi su u Brotnju tu tradiciju započeli obilježavati vinogradari iz Krehina Graca. Kao i proteklih 17 godina, i u nedjelju su se vinogradari tog mjesta okupili i ugodno družili u vinogradu svog mještanina i poznatog vinogradara Grge Ćavara. Obišli su Grgin vinograd s više od 3000 trsova na lokaciji Grabe, na trsove objesili kobasice i ostale delicije, a vlasnik vinograda Grgo Ćavar orezao je prvi trs i simbolično ga zalio starim vinom, blagoslovio svoj i sve ostale vinograde u Brotnju te predvodio zdušnu molitvu da vinogradi dobro rode.

Tako su vinogradari Krehina Graca i ostalih mjesta u Brotnju svečano obilježili Vincekovo i početak ovogodišnjih radova u vinogradima najvećeg vinogorja u BiH.

Običaj

Vinogradari Krehina Graca, u općini Čitluk, već 18 godina njeguju taj lijepi običaj, a nakon blagoslova i simboličnog “krštenja” vinograda vinom, nastavljaju se družiti uz kušanje glasovitih domaćih vina žilavke i blatine iz broćanske drvene bukare, broćanskih specijaliteta te uz neizbježne pošalice, pjevajući bećarac i broćansku gangu. U nedjelju su se broćanskim vinogorjem na sve strane širili zvuci popularne gange: “Pij ga, pobro, nisi ga poliva, ja sam kopa, a ti namigiva”.