Home Politika Željana Zovko : EU mora ostati neutralni medijator u Jugoistočnoj Europi

Željana Zovko : EU mora ostati neutralni medijator u Jugoistočnoj Europi

SHARE

Zbog rastućih tenzija među državama Jugoistočne Europe, na inicijativu pojedinih zastupnika na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta danas je održana razmjena gledišta o trenutačnoj situaciji i sve većim napetostima na zapadnom Balkanu.

Zastupnici su se osvrnuli i na problem ruskog utjecaja u regiji, posebice se osvrnuvši na otvorenu potporu Rusije nezakonitom i neustavnom referendumu provedenom u Republici Srpskoj. Izražena je velika zabrinutost zbog narušenih međudržavnih odnosa i odbor je poslao jasnu poruku da je stabilizacija stanja prioritet.

U raspravi je sudjelovala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko. Upozorila je da je u sklopu rastućih napetosti važno da Europska unija ostane neutralan posrednik u procesu očuvanja mira i stabilnosti. „Mora se osigurati da sve države članice koje graniče s Jugoistočnom Europom imaju isti glas o budućim politikama prema ovom području. Europa treba nastaviti koristiti soft power europske pomoći i cilj članstva u Europskoj uniji kao alat za poticanje dijaloga i kompromisa između svih strana“, poručila je zastupnica.

Hercegovacki.info