Home Crna kronika Znatna žutica opasna bolest vinove loze

Znatna žutica opasna bolest vinove loze

SHARE

Daljnje širenje zlatne žutice vinove loze, opasne bolesti potvrđene u polovini hrvatskih županija, može se spriječiti samo sustavnim, višegodišnjim i stručnim mjerama u koje će biti uključeni svi sudionici, od državnih tijela do vinogradara i rasadničara, istaknuto je u srijedu na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu.

Na sjednici Odbora, koja se tematski bavila pojavom te bolesti u vinogradarskim regijama, rečeno je kako je prisutnost zlatne žutice vinove loze u Hrvatskoj potvrđena 2009., iako proizvođači smatraju da se pojavila i prije. Njezino se širenje može spriječiti, odnosno usporiti uništenjem izvora zaraze, a to je primarno vinova loza, te suzbijanjem prenositelja bolesti – američkog cvrčka.

Iskorjenjivanje bolesti zahtijeva energične i drastične mjere, kaže pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum te kao problem označava zapuštene i ekološke vinograde u kojima se ne rabe sredstva kojima se ta bolest može spriječiti. Đugum navodi kako je u 2015. bolest najviše pogodila Istarsku, a lani i županije sjeverozapadne Hrvatske u kojima treba iskrčiti više od 12 tisuća hektara vinograda.

Mjerodavne službe predlažu rješenja – uništavanje zaraženih trsova, suzbijanje američkog cvrčka u skladu s naredbom koju je propisalo Ministarstvo poljoprivrede, educiranje vinogradara i rasadničara, izradu plana nasumične kontrole uzročnika zlatne žutice u sadnom materijalu vinove loze, kako iz uvoza, tako i onog domaćeg.

Ministarstvo poljoprivrede treba već za ovu sezonu osigurati sredstva za uništenje američkog cvrčka i zadužiti lokalne jedinice da ih dijeli vinogradarima, treba utvrditi dan za prskanje, a oni koji se na to ogluše trebaju platiti kaznu, navodi Hrvatska obrtnička komora.

Hercegovacki.info