Home Politika U ovoj godini objava Registra branitelja i korisnika prava

U ovoj godini objava Registra branitelja i korisnika prava

SHARE

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Salko Bukvarević danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održao sastanak sa županijskim ministrima i direktorima uprava za braniteljska pitanja, te predstavnicima Parlamenta FBiH, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i braniteljskih udruga.

Na sastanku, koji je nastavak dobre suradnje, predstavljene su realizirane aktivnosti resornog ministarstva u 2016. godini i prioritetni planovi za ovu godinu, koji su, prema riječima ministra Bukvarevića, urađeni u skladu s opredjeljenjem Federalne vlade da dostignuta razina pojedinačnih prava i izdvajanje sredstava iz federalnog proračuna za braniteljske kategorije neće biti umanjivani. Bukvarević je naglasio da je ovo opredjeljenje predviđeno i Reformskom agendom, na kojem svi zajednički trebaju ustrajati.

U prošloj godini je, prema podacima iz prosinca 2016. godine, osigurana redovita isplata invalidnina za 48.375 ratnih vojnih invalida, kao i 41.294 obitelji poginulih branitelja za što je isplaćeno 290,6 milijuna KM. Redovite isplate su osigurane i za 4.987 dobitnika najvećih ratnih priznanja u iznosu od 17,6 milijuna KM. Federalni ministar je rekao da je obveza Ministarstva da i u ovoj godini bude osigurana redovita isplata ovih primanja, u skladu s odobrenim proračunskim sredstvima.

Tijekom prošle godine uspostavljen je ISVDV sustav za obračun invalidnina i dodatka na ratna priznanja, a kojim će iz ovog ministarstva biti vršen nadzor, kontrola i kontinuirano ažuriranje svih relevantnih podataka potrebnih za obračun braniteljskih naknada. U ovom sustavu su uvezani podaci za oko 95 tisuća korisnika iz 79 općina, svih županija i Brčko Distrikta BiH, a po njemu je već u siječnju ove godine izvršen obračun sredstava.

– Sada kada imamo sustav, opredijeljeni smo da u ovoj godini realiziramo drugu fazu, a to je uspostava i objava Registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, prvenstveno kroz izmjene i dopune Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji će biti stvoren pravni okvir za njegovu javnu objavu. Prvi objavljeni karton bit će upravo moj –  istaknuo je federalni ministar.

Bukvarević je obrazložio i aktivnosti Ministarstva na izmjenama postojećih i donošenju novih zakonskih rješenja koje uređuju ovu oblast, rad na izmjenama i dopunama zakona u cilju provođenja presuda Ustavnog suda FBiH, kao i inicijativama za utvrđivanje nadležnosti ovog ministarstva u oblasti vojnih evidencija.

Kada je riječ o Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, federalni ministar je upoznao prisutne o fazama ovog procesa u prošloj godini, ali i o tijeku revizije od njenog početka, te izrazio nadu i obvezu da tijekom ove godine prva faza revizije bude privedena kraju.

Federalno ministarstvo je tijekom 2016. godine realiziralo pomoć braniteljima kroz devet transfera, od kojih je posebno istaknuta pomoć u zapošljavanju u zadrugama u iznosu od 1.300.000 KM. Posebna pažnja posvećena je pomoći u zapošljavanju djece poginulih branitelja, na čemu će intenzivno biti rađeno i ove godine. Na sastanku je naglašeno da su javni pozivi raspisani za tekuće transfere bili otvoreni za sve braniteljske kategorije na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine, kako bi u njima mogli sudjelovati i povratnici.

Sudionici sastanka su zajednički izrazili opredijeljene za kontinuirani dijalog u rješavanju pitanja iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Data je i puna podrška prosperitetu i razvoju Bosne i Hercegovine na njenom europskom putu i ulasku u NATO, kroz realizaciju ciljeva iz Reformske agende. Jedinstven je i zahtjev da razina dostignutih prava i obim sredstava iz federalnog proračuna za ove kategorija neće biti umanjivani, a da se iz ušteda trebaju rješavati prioritetni problemi.

Sugovornici su usuglasili i da prioriteti u 2017. godini budu donošenje Zakona o braniteljskim udruženjima od društvenog značaja, zakonskih okvira za javnu objavu Registra branitelja i korisnika prava iz braniteljsko-invalidske zaštite, Nacrta zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji te utvrđivanje izmjena i dopuna Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju u skladu s odlukama Ustavnog suda FBiH.

Danas je usuglašeno i zajedničko djelovanje na realizaciji projekata zapošljavanja djece poginulih branitelja, ratnih vojnih invalida i demobiliziranih branitelja te članova njihovih obitelji, kao i podrška fondacijama i zakladama koje pružaju pravnu pomoć ovim kategorijama, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Večernji List