Home Politika Čović: Mislim da je korektnije ljudima reći da mi ne radimo svoj...

Čović: Mislim da je korektnije ljudima reći da mi ne radimo svoj posao

SHARE

Koliko god aktualna koalicija u vlasti u BiH nema alternativu, ne vidim nijednog razloga da građane BiH maltretiramo time što se nadmudrujemo oko nekih odluka i već narednog tjedna informirat ću svoje stranačko tijelo, a onda i javnost, o našim narednim potezima, kazao je u razgovoru za „Dnevni avaz” Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a, komentirajući stanje u koaliciji.

On je pojasnio da se stranački lideri već mjesecima sastaju, ali da se svaki put iznova samo konstatira da se međusobni dogovori ne poštuju, što se odražava na sveukupnu situaciju i odnose u BiH.

– Mislim da je najbolje da jedni drugima kažemo u oči, da ako želimo biti u vlasti, onda radimo, a ako ne želimo, da onda kažemo da je to tako. Nadam se da do toga neće doći, ali bojim se da smo na prekretnici kada su te stvari u pitanju – kaže Čović.

Komentirajući činjenicu da se nijedan od lidera koalicije iz FBiH nije obratio medijima nakon ovotjednog sastanka koji je organizirao Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Čović je kazao da je tome doprinijelo opće nepovjerenje i očigledno nezadovoljstvo proizašlo iz toga što se ne provode dogovorene stvari.

– Recimo, u srijedu je zamisao bila da pričamo o akcizama, o kojima pričamo već šesti ili sedmi susret, i rekao sam da je moja zamolba da resorni ministar i predsjedavajući Vijeća ministara, koji su bili tu, provedu dogovoreno, a ne da se to više stavlja na dnevni red – kazao je Čović.

Brojni su primjeri, kaže Čović, gdje koalicijski partneri, umjesto da zajednički rade, jedni drugima podmeću.

– Pričamo da ćemo graditi autoceste, a onda jedni drugima podmećemo. Imamo korektnog direktora „Autocesta”, onda mu onemogućavamo da radi. Kad jedna strana predlaže prepravke nekih zakonskih rješenja, druga se trudi da se to ne dogodi.  Dosadašnjom suradnjom ili našom neiskrenošću mi smo mogli maskirati ovu situaciju, ali više nećemo moći. Mislim da je korektno i otvorenije ljudima reći da mi ne radimo svoj posao – smatra Cović.

On je kazao i da je zajednički stav lidera da narednih dana organiziraju bilateralne susrete i da „vidimo gdje smo”.

Najavio je da će nakon ovotjednog susreta s Fahrudinom Radončićem, liderom SBB-a, više susreta s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, naredne tjedne sastanke HDZ imati sa SDA, SDS-om i PDP-om, i to na nivou stranačkih delegacija.

Prvi.tv