Home Gospodarstvo Je li je slučaj “Sport kluba” zreo za SIPA-u?

Je li je slučaj “Sport kluba” zreo za SIPA-u?

SHARE

Slovenska policija pretresla je prostorije poznate slovenske televizijske kuće “POP TV” nakon istrage Konkurencijskog vijeća ove zemlje zbog umiješanosti u skandal s zloupotrebom položaja prema kablovskim operaterima!

Vijest koja je odjeknula u Sloveniji možda ne bi bila zanimljiva za građane BiH da se ne radi o sličnom problemu koji se navodno “rješava” već četiri godine i nikako da se riješi – problem “SportKlub”. Sličnosti su velike, prenosi portal Hercegovacki.info.

POP TV” se tereti za zlouporabe položaja na tržištu Slovenije prema kablovskim operaterima, zato što ih je tjerala da prihvate neprihvatljive uvjete paketne kupovine TV programa, čime je gledateljima onemogućila dostup određenih sadržaja. Ova televizija ima status strane investicije u Sloveniji. Slučaj je gotovo identičan s problemom “SportKlub” u BiH gdje Telemach – koji se predstavlja kao strani investitor u BiH – već četvrtu godinu uskraćuje kanale “SportKlub” gledateljima u BiH – iako je dva puta presuđeno da se kanal mora omogućiti svim operaterima, odnosno gledateljima.

Za ono što je u BiH trajalo četiri godine i još nije riješeno, Konkurencijskom vijeću Slovenije (AVK) trebalo je manje od sedam dana. Točnije, 16. siječnja 2017. godine “POP TV” ugasio je svoj kanal za široku javnost i ostao je samo kod onih operatera koji su potpisali novi ugovor. Već 23. siječnja 2017, ni tjedan dana kasnije, Konkurencijsko vijeće Slovenije je u pratnji Policije ušao u prostorije. U pretresu prostorija “POP TV” izuzeti su potencijalni dokazi, pa i e-mailovi i računala uposlenika. Sve ovo urađeno je u cilju dokazivanja zlouporabe tržišne pozicije u Sloveniji stvaranjem za korisnike nepoštenih uvjeta

Očigledno je da SIPA treba nuditi podršku Konkurencijskom vijeću BiH jednako kao što to čini policija u Sloveniji. Svjedoci smo toga da Konkurencijsko vijeće BiH ne radi ništa drugo nego što se brani od napada Telemacha putem (Telemachove) N1 televizije, a kako u normalnoj državi odgovara na takve napade o ugrožavanju stranih investicija možete vidjeti na priloženoj fotografiji. Dok na Zapadu normalne države sankcioniraju bezakonje i sude prekršiteljima, u BiH smo Svjedoci obrnutog procesa gdje prekršitelji putem vlastitih medija javnim linčem na svojoj N1 televiziji “sude” tijelima države i ne daju im da rade svoj posao.

SrpskaCafe.com