Home Gospodarstvo Posušje: U 2017. godinu “ušlo” 2398 nezaposlenih

Posušje: U 2017. godinu “ušlo” 2398 nezaposlenih

SHARE

Sve je teže doći do novih radnih mjesta u mnogim sredinama, pa tako i u posuškom kraju. Broj nezaposlenih najviše je u porastu pa je u 2017. “ušlo” čak 2398 nezaposlenih Posušanki i Posušana, što je potvrđeno i u posuškoj poslovnici Službe za zapošljavanje ZHŽ-a. S druge strane, zaposlena su trenutačno 3474, a već je raspisano nekoliko natječaja u posuškim privatnim tvrtkama.

Neki su kadrovi školovani izvan potreba tržišta rada, pa će i dalje čekati na posao. Prema izvješćima i saznanjima, ima i onih koji više od 25 godina čekaju prvo zaposlenje. Jako malo prigoda za posao ima i veliki broj prodavača, ekonomista, frizera i još nekih zanimanja. Stoga i brojni iz Posušja odlaze na rad izvan granica, pa tako i cijele obitelji. Neki su radili izvjesno vrijeme, ali su im primanja bila skromna i neredovita, pa su se odlučili na rad u Njemačkoj. No, pojedini se vraćaju jer tvrde kako je vani sve skupo, pa je zarađeno dovoljno tek za pokrivanje osnovnih životnih troškova.

Stoga se ipak nadaju novim poslovima u svom kraju, boljem korištenju prirodnih resursa. Više nije teško raditi na farmama i čuvati ovce u brdima, pa čak i na visokom području podno Čvrsnice. Farmeri su potvrdili kako se domaće meso, mlijeko i sir mogu plasirati na tržište i od toga se može solidno zaraditi. Svi u Rakitnu ističu svoje potencijale, a PTP Šišović dnevno proizvede oko 13.000 litara mlijeka, što je najveća proizvodnja mlijeka u BiH. Farmeri očekuju i veću potporu kako bi napredovali u poslu, a tako i otvarali nova radna mjesta.

Pero Cnogorac | VL