Home Šport SPORTSKI SAVEZ BIH: Zrinjski proglašen najboljim klubom u 2016.

SPORTSKI SAVEZ BIH: Zrinjski proglašen najboljim klubom u 2016.

SHARE

Karataš Meris Muhović i džudašica Aleksandra Samardžić proglašeni su najboljim sportašima Bosne i Hercegovine u 2016. godini u 72. izboru Sportskog saveza BiH. Meris Muhović, 25-godišnji član KK Šampion Ilidža, u 2016. godini osvojio je srebrnu medalju na EP-u, zlato i srebro na natjecanju Svjetskog kupa te broncu na Balkanskom prvenstvu.

Vrhunski rezultati

Alaksandra Samardžić u 2016. godini ostvarila je vrhunske rezultate, a najveći uspjesi članice Judo kluba Nippon su 3. mjesto na EP-u (U23) u Tel Avivu, dva treća mjesta na turnirima Svjetskog kupa te naslov balkanske prvakinje. Na europskoj rang-listi zauzima čelnu poziciju u svojoj kategoriji. Na svečanoj manifestaciji Izbora najuspješnijih bh. sportaša, održanoj u Narodnom pozorištu, nagrade su uručene u još 19 kategorija. U konkurenciji paraolimpijskih sportova, najboljim sportašem u prošloj godini proglašen je Dževad Hamzić, član reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci, koja je na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janieru osvojila srebrnu medalju. Za najuspješnijeg bh. trenera u prošloj godini proglašen je izbornik ženske karate reprezentacije BiH Miroslav Klepić, a u konkurenciji paraolimpijskih sportova Mirza Hrustemović, izbornik bh. tima u sjedećoj odbojci.

Posebna priznanja za ostvarene rezultate u proteklom olimpijskom ciklusu od 2012. do 2016. uručena su atletičaru Amelu Tuki, džudašici Larisi Cerić i odbojkašu Sabahudinu Delaliću.

Uspjeh STK Spin

Najuspješniji klub u muškoj konkurenciji je nogometni Hrvatski športski klub Zrinjski, a kod žena Stolnoteniski klub Spin 2012. iz Sarajeva. Nogometna reprezentacija BiH U17 najuspješnija je državna reprezentacija, koja je na EP-u osvojila osmo mjesto. U konkurenciji paraolimpijskih sportova za najuspješniju je proglašena reprezentacija u sjedećoj odbojci s osvojenim paraolimpijskim srebrom. Priznanja za najusješnijeg bh. juniora i juniorku uručena su Toniju Miletiću (džudo) i Adni Borić (taekwondo). Kick-boksač Mirza Pramenković i odbojkašica Edina Begić dobitnici su priznanja “Ambasador sporta”, dok je nagrada “Mirza Delibašić” uručena košarkašici Melisi Brčaninović. Nagrade za “Životno djelo” uručene su Josipu Brumecu, Petku Rradoviću, Vehbiji Tokiću, Izetu Jeliću, Bibiji Kerli, Želimiru Vučkoviću i Vladi Ragužu, dok su nagrade “Boro Glušac” za sportsko novinarstvo uručene Muhamedu Bikiću, Mirzi Kolaru, Almiru Sokoloviću i Jasminu Ligati. SS BiH i ove godine je dodijelio nagrade najuspješnijim sportašima studentima, sudionicima natjecanja koja su organizirale Europska i Svjetska sveučilišna asocijacija. Nagrade su dobili Ivona Ćavar, Harun Sadiković, Armin Gredić, Ivan Šolić, Rijad Dedejić, Selam Sejdinović, Patar Zadro, Mirnesa Bektaš i Najla Kaljanac.