Home Društvo Iz Jablaničkog jezera izronili stećci potopljeni 1953. godine: Općina dobila odobrenje za...

Iz Jablaničkog jezera izronili stećci potopljeni 1953. godine: Općina dobila odobrenje za njihovu dislokaciju

SHARE

Nakon što se kota Jablaničkog jezera snizila izronili su stećci: Općina dobila odobrenje za njihovu dislokaciju

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Jablanica pokrenute su Inicijative za izmještene dva stećka sa lokaliteta Gostinovac u MZ Ostrožac.

Odmah nakon pokretanja inicijative ostvareni su kontakti s Povjerenstvom za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, čiji su predstavnici 27. siječnja 2017. godine obišli navedeni lokalitet, i Zavodom za zaštitu spomenika FBiH koji je dao suglasnost za dislokaciju stećaka.

Stećci se nalaze u koritu Jablaničkog jezera čija je kota u prethodnom razdoblju drastično opala.

U subotu 28. siječnja 2017. godine, nakon pripremnih, počeli su radovi na uređenju pristupnog puta do lokaliteta na kojem se nalaze stećci. Radovi će biti nastavljeni i sljedećih dana.

Odkud stećci ispod Jablaničkog jezera?

Jablaničko jezero je umjetno akumulacijsko jezero na Neretvi, a prostire se na području od Konjica do Jablanice, uz magistralnu cestu M-17. Njegova površina iznosi 13 km2

Jezero je nastalo 1953. godine izgradnjom lučne brane na Neretvi, 5 km uzvodno od Jablanice. Visina brane je 80 metara i jezero se proteže uzvodno do Konjica.

Jezero je dugo 31 km na površini od 14,3 km2 sa 320 milijuna m3 vode i potopilo je 1.440 he najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta i 820 stambenih objekata u kojima je živio 4.471 stanovnik.

Izgradnjom jezera potopljene su bogate doline Neretvice i Rame, te naselja Ostrožac, Žuglići, Ribići, Orahovica, Lisičići, Čelebići, Paprasko, Kralupi, a ispod vode ostala su brojna groblja i vjerski objekti.

Hercegovacki.info