Home Društvo Neviđen medijski linč nad Hrvatima u Brčko distriktu – Usudili su se...

Neviđen medijski linč nad Hrvatima u Brčko distriktu – Usudili su se tražiti nastavu na Hrvatskom jeziku

SHARE

Ovih dana su roditelji osnovnoškolaca hrvatske nacionalnosti u Brčkom po prvi puta od uspostave Brčko distrikta BiH otvoreno ustali protiv dugogodišnjeg kršenja Ustava BiH, Statuta Brčko distrikta te niza zakonskih i podzakonskih akata kojima su im zajamčena osnovna ljudska prava i slobode među kojima je i pravo na maternji jezik. Naime, ustaljena je praksa u Brčko distriktu da se učenicima Hrvatima otvoreno uskraćuje pravo na Hrvatski jezik.

Iako Statut Brčko distrikta BiH za sva tri konstitutivna naroda jamči jednaka prava, praksa je drugačija. Naime, bošnjačka, a dijelom i srpska strana je pronašla rupu u zakonu te se prilikom zapošljavanja u obrazovanju, ali i drugim sektorima, očiti Bošnjaci u aplikaciji za radno mjesto izjašnjavaju kao Hrvati te na taj način iz obrazovanja potiskuju Hrvate i zauzimaju i onaj minimum radnih mjesta koji Hrvatima zakonom pripada. Ova praksa je postala uobičajna naročito u zadnjih nekoliko godina te su Hrvati u obrazovanju Brčko distrikta gurnuti na same margine.  U prilog ovome govori i činjenica da niti jedna ravnateljska pozicija u svim osnovnim i srednjim školama u gradu Brčkom ne pripada Hrvatima te su na njima isključivo Bošnjaci i Srbi, piše portal HrvatskoNebo.com.

Kako diskriminacija Hrvata na ovaj način nije bila dovoljna tako je aktualni predsjednik SDA u Brčkom i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić u skupštinsku proceduru uputio Izmjene i dopune zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Brčko distriktu BiH te u tim izmjenama progurao članak zakona koji se otvoreno kosi sa Statutom Brčko distrikta BiH, a koji ide otvoreno na štetu hrvatskog naroda u Brčkom. Ovo je ujedno i prvi put od uspostave Brčko distrikta da je Skupština izglasala, a predsjednik Skupštine svojim potpisom ovjerio zakon koji se direktno kosi sa Statutom Brčko distrikta BiH.

Onoga trenutka kada je Predstojnik odjela za Obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Adnan Osmanović, također iz SDA, na osnovu izmijenjenog zakona, na mjesta na kojima su do tada bili učitelji i nastavnici Hrvati počeo imenovati Bošnjake, inače iz Federacije i članove SDA, a fiktivno prijavljene u Brčko distriktu, nastao je protest roditelja hrvatskih učenika.

Roditelji učenika hrvatske nacionalnosti ukazali su na problem i činjenicu da je učiteljima Hrvatima uskraćeno potpisivanje ugovora o radu, a da su na njiova mjesta redom dovedeni Bošnjaci. Roditelji su se pozvali na nepravdu koja im je nanesena te na nepoštevanje Statutom i Ustavom im zajamčenih prava. No tada dolazi do općeg medijskog i političkog napada na Hrvate u Brčko distriktu.

Lokalni bošnjački portali, kojih ima nemali broj i koji se redom financiraju iz proračuna tj. javnim sredstvima, krenuli su u otvoreni medijski rat protiv Hrvata u Brčkom. Članci prepuni pozivanja na mržnju, huškanja i linčevanja Hrvata obasuli su Brčko distrikt. Nije pošteđen ni sam Papa Franjo, kao niti hrvatski proizvodi poput negazirane vode Jane i sl. Izljev tolike količine prijezira i mržnje prema Hrvatima na ovim prostorima zapravo do sada nikada nije javno zabilježen. Predsjednik Skupštine Esed Kadrić (SDA) pri tome prijeti roditeljima hrvatskih učenika  i poziva na sudsko gonjenje ukoliko se usude na bojkot nastave.

Opći je dojam da ovih dana nije ni malo lako, a ni neopasno biti Hrvat u Brčko distriktu. Medijski linč koji se otvoreno, a uz podršku rukovodećih ljudi iz SDA, vodi protiv Hrvata ovoga dijela BiH nije ni malo bezazlen i naivan. Pri tome huškačke tekstove pune mržnje i netrpeljivosti prema Hrvatima Brčko distrikta Policija i Tužiteljstvo Brčko distrikta ne uzimaju za ozbiljno jer su eto „satiričnog“ karaktera.

Hercegovacki.info