Home Život Dr. Knežević otkriva što Mostarke najčešće skrivaju od svog ginekologa

Dr. Knežević otkriva što Mostarke najčešće skrivaju od svog ginekologa

SHARE

Pogled.ba u drugom dijelu razgovora s poznatim mostarskim liječnikom Darkom Kneževićem, specijalistom ginekologije i porodništva, donosimo sve o prvom ginekološkom pregledu, prvoj mjesečnici, ali i o tome što žene najčešće kriju od svog ginekologa.
O tome kada treba žena prvi put doći na pregled, doktor Knežević kaže:
„Ako je pacijentica djevojka, djevojčica koja nema problema, ima redovite cikluse, nema previše akni,  u tom pubertetskom razdoblju, nema previše bolne menstruacije, ili sličnih problema, ne mora se javljati liječniku do prvog seksualnog odnosa. Ako ima nekih problema, ako postoji sumnja da nešto nije u redu, te neizdrživa bol u trbuhu i leđima, bez obzira što nije imala odnose, treba doći na ginekološki pregled koji se onda obavlja ultrazvukom, abdominalnom sondom, preko trbuha. Ne forsira se klasični pregled kada je netko virgo. Od stupanja u prvi odnos pa nadalje, jednom godišnje bi bilo u redu doći na pregled, ako ginekolog ne odredi drukčije“, kazao je doktor Knežević.

Do koje životne dobi su ženi potrebni ginekološki pregledi, dr. Knežević podvlači: „Praktično nema onog zadnjeg vremenskog ograničenja do kada posjećivati liječnika, na preglede treba dolaziti stalno, do kraja života. I ono što uvijek podvlačim jeste kako bi se redovitim uzimanjem Papa-testa sigurno riješio karcinom cerviksa, odnosno grlića maternice, a redovitim pregledima žena u postmenopauzi bismo riješili karcinom endometrija, odnosno jajnika. Što znači da zasigurno nijedna žena ne bi umrla od karcinoma endometrija kad bi se redovito javljala na preglede. Čak i da nastane karcinom, u nekoj ranoj fazi on je izlječiv samo operacijom. Najčešće žene ne obavljaju preglede nekoliko godina, i kada dođe do krvarenja, tek tada se jave, a onda je i liječenje znatno kompliciranije.„

Prva mjesečnica kod djevojčica dolazi sve ranije

Dob u kojoj nastaje prva mjesečnica, u posljednjih se 150 godina spustila za tri do četiri godine. Tako će menarhe 95 posto djevojčica imati između 10,5 i 14,7 godina, odnosno prosječno oko dvanaeste godine, no posljednjih godina se ta granica pomjerila, pa su zabilježeni slučajevi prve mjesečnice kod djevojčica koje imaju devet, ili čak osam godina. Zanimalo nas je zbog čega je to tako.

„Istina je da djevojčice sve ranije dobivaju svoju prvu menstruaciju, menarhe je u sve ranijoj dobi, a uobičajen je između 12 i 14 godina. To je posljedica prehrane, većina uzgojenih životinja na farmama je na steroidima, antibioticima i raznim terapijama, što znači da je meso koje konzumiramo puno preparata koji izazivaju rane menstruacije. A , i pomalo je i sama priroda takva, pomiče nam stalno granice. Recimo, kada sam krenuo izučavati ginekologiju, starijim prvorotkinjama se smatrala žena od 30 godina, sad je to već znatno pomjereno na 35, pa čak i 40 godina. Te se dobne granice pomjeraju stalno“, kazao je dr. Knežević za Pogled.ba.

Što žene najčešće kriju od svoga ginekologa?

„Kao mlad doktor, nisam znao postaviti pravo pitanje. Sada postavim prava pitanja u pravo vrijeme i onda se vidi po ženi je li spremna odmah odgovoriti, koluta li očima… Recimo, navest ću vrlo čest problem koji imaju žene u zrelijoj dobi, a to je problem s nekontroliranim mokrenjem, odnosno stručno rečeno inkontinencijom. Oko 40% žena u nekoj starijoj dobi  je inkontinentno, što znači da im urin nekontrolirano ‘pobjegne’ prilikom kihanja, kašljanja i slično. Većina njih to smatra normalnim, ali kad ih pitamo za to, teško će reći da su suočene s tim problemom, kao da ih je stid. A to je nešto što mi danas veoma lako rješavamo i možemo im napraviti život ugodnijim, jednom malom operacijom, te pozivam takve pacijentice da ne skrivaju taj problem pod tepih i da nam se jave jer im možemo popraviti kvalitetu življenja“, rekao je Knežević.

Spolno prenosive bolesti

Glede spolno prenosivih bolesti, dr. Knežević je kazao kako pod spolne bolesti spadaju i klamidija, pa čak i vaginalne infekcije te da su učestale kod seksualno aktivnih žena. No, naglasio je da se ne radi o ozbiljnim oboljenjima te da su iste lako izlječive i da se upravo zbog njih žene najčešće i javljaju svom ginekologu. Sifilis nije zabilježen tijekom njegove dugogodišnje liječničke prakse, a susretao se s dijagnozom tripera kao spolno prenosive bolesti, koja se uz nekoliko terapija za pacijenticu i njezina partnera uspješno rješava.

Za kraj doktor Knežević poručuje:
„Pozivam sve žene da redovito posjećuju svoga ginekologa i da čuvaju svoje zdravlje. Nema potrebe za stidom i strahom. Imaju doista širok izbor: bolnicu, Dom zdravlja, privatne poliklinike i ordinacije. Imaju ženskog i muškoga ginekologa, mlade i starije liječnike. Nije bitno kod koga idete, važno je da redovito obavljate preglede minimalno jednom godišnje, uključujući i Papa-test. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti.“

Biljana Jakić/Pogled.ba – See more at: http://m.pogled.ba/clanak/dr-knezevic-otkriva-sto-mostarke-najcesce-skrivaju-od-svog-ginekologa/107368#sthash.fShfg57k.dpuf