Home Društvo Vozači, oprez: Od danas više kazne za prekršaje u prometu

Vozači, oprez: Od danas više kazne za prekršaje u prometu

SHARE

Vozače u BiH od srijede očekuju mnogo rigoroznije kazne za prekršaje u prometu.

One koji za volan sjednu pod utjecajem alkohola, ne vežu pojas ili neadekvatno prevoze djecu, čekaju puno veće kazne nego do sada, piše Fokus.ba.

Mnogi nesavjesni vozači s pravom strahuju od njegovih odredbi, koje su mnogo rigoroznije u odnosu na prethodni zakon. Tako će svi oni koji odbiju alkotestiranje ili budu imali više od 1,5 promila alkohola u krvi platiti kaznu od 400 do 1.000 KM.

Umjesto dosadašnjih 30 KM za nevezivanje pojasa, ubuduće će za ovaj prekršaj biti naplaćivano od 100 do 300 KM. Kazne od 400 do 1.000 KM predviđene su za vozače koji voze neregistriran automobil, kao i one koji prevoze dijete mlađe od 12 godina na prednjem sjedalu. Zakon predviđa i zabranu korištenja mobilnih telefona i slušalica za pješake.

Direktor Agencije za sigurnost prometa RS Milija Radović smatra da su strože kazne bile neophodne i da će osigurati mnogo bolju sigurnost u prometu.

– Najveći broj prometnih nesreća događa se zbog neprilagođene brzine i vožnje u alkoholiziranom stanju. Sada su kazne za ove prekršaje mnogo veće i to će sigurno efikasnije suzbiti ove prekršaje – poručuje Radović.

Dodaje da je novim zakonom kažnjivo korištenje uređaja kojima se ometaju radari ili mjeri brzina kretanja vozila.

Kampanja

U RS-u svakodnevno iz prometa bude isključeno između 40 i 50 vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Kako bi smanjili njihov broj i povećali razinu sigurnosti, Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo unutarnjih  poslova i Auto-moto savez RS pokrenuli su preventivnu kampanju pod nazivom “Alkohol plus volan jednako je ubitačna kombinacija/Sretna Nova, bez žrtava”.

Milija Radović rekao je da će poruka o opasnostima alkohola biti prenesena u 23 lokalne zajednice u RS-u putem preventivnoga karavana, gdje će građani moći isprobati takozvane pijane naočale, piše Fokus.ba.

Kazne

– Brza vožnja – kazne od 50 do 1.000

– Pijani vozači i oni koji odbiju alkotestiranje – kazne od 400 do 1.000

– Vožnja djece bez sjedalica – kazne od 400 do 1.000

– Vozač koji koristi mobilni telefon – kazne od 100 do 300 maraka

– Vozač ili drugoa osoba koja ne veže pojas – kazne od 100 do 300 maraka

– Za izazivanje prekomjerne buke ili škripe – kazne od 50 do 250 maraka

– Biciklisti i motociklisti bez zakopčane kacige – kazna 50 maraka

– Pješak koji na kolniku koristi mobilni telefon ili slušalice u ušima – 40 maraka

– Vožnja bez upaljenoga kratkoga svjetla – 30 maraka

– Biciklist ili motociklist koji prevozi pijane osobe – 30 maraka

Uvodi se i novi prometni znak za naselja

Tamo gdje stoji taj znak znat će se da je ograničenje 50 kilometara na sat, a kada je ovaj znak precrtan prestaje ograničenje. Vozači su često bili zbunjeni i nisu znali dokle traje ograničenje u naseljima.

www.jabuka.tv