Home Društvo Čović: Izborit ćemo se za institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH

Čović: Izborit ćemo se za institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH

SHARE

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako će se u 2017. godini ova stranka i Hrvatski narodni sabor izboriti za institucionalnu ravnopravnost Hrvata u BiH.

Čović je rekao da ne vjeruje da se može postići dvotrećinska većina potrebna za promjenu Ustava, ali kaže da je moguće postići dogovor o izbornom zakonu kojim bi se redefinirala pravila izbora dva članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

“Ponudili smo nekoliko modela rješenja izbornog zakonodavstva. Svaki od tih modela jamči da će hrvatski narod moći izabrati svog člana Predsjedništva BiH, a svakom građaninu BiH omogućava se kandidiranje”, rekao je Čović za “Naša TV”.

On je dodao da su ponudili i rješenja za Dom naroda Federacije BiH s naglaskom na odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti, prenosi Srna.

“Dakle, u županijama u kojima nema predstavnika jednog od tri naroda ne možete birati predstavnike tog naroda jer bi to bio klasični izborni inženjering. Uz natpolovičnu većinu u Domu naroda želimo i natpolovičnu većinu u svakom klubu Doma naroda. To je jedna od spornih točaki u pregovorima sa SDA, jer njima taj model ne treba, ali mi na njemu insistiramo”, rekao je Čović.

On je rekao da drugi mogu, a ne moraju ništa napraviti jer su se osigurali na druge načine – svojom brojnošću i neuspješnim organiziranjem BiH. Čović, koji je i član Predsjedništva BiH, pozvao je Bošnjake, Srbe i sve ostale da zajedno grade europsku BiH.

“Prošlo je vrijeme sitnih prevara, provokacija, medijskih i drugih oblika pritisaka i zlouporaba kako bi se zaustavili određeni procesi. Ti procesi su sada nezaustavljivi”, rekao je Čović.

vecernji.ba