Home Zanimljivosti Svizac Phil vidio je svoju sjenu: Zima će trajati još šest tjedana

Svizac Phil vidio je svoju sjenu: Zima će trajati još šest tjedana

SHARE

Najpoznatiji američki vremenski prognostičar, svizac Phil vidio je u četvrtak svoju sjenu i time nagovijestio da će zima ove godine trajati još šest tjedana.

U samoproglašenoj svjetskoj prijestolnici vremenskih prognoza Punxsutawneyju u zapadnoj Pennsylvaniji, Phil je iz svoje jazbine u Gobbler’s Knobu, tri kilometra istočno od grada, izvirio u rano ujutro po mjesnom vremenu i preko posebnih prevoditelja sa sviščeva jezika najavio da uskoro stiže proljeće, prenosi 24sata.hr.

Nekoliko tisuća ljudi u publici oduševljeno je dočekalo Philovu prognozu, ne zamarajući se činjenicom da se one uglavnom pogrešne.

Tradicija sviščevih vremenskih prognoza u SAD-u datira s kraja 19. stoljeća, a prve su zabilježene upravo na području Pennsylvanije.

Sviščev dan obilježava se na Svijećnicu širom Sjedinjenih Država, no festival u Punxsutawneyju je najpoznatiji, a u svjetsku pop kulturu ušao je s filmom “Beskrajan dan” iz 1993. s glumcem Billom Murrayem u glavnoj ulozi.

Svisci spavaju zimski san i njihov im biološki sat govori kada je vrijeme za buđenje i početak reprodukcije. To je pomoglo širenju legende da proljeće dolazi sa sviščevim buđenjem.