Home Kultura Hercegovka oblači Kenove i Barbike u narodnu nošnju

Hercegovka oblači Kenove i Barbike u narodnu nošnju

SHARE

Maja Milojević iz Trebinja jedna je od onih mladih ljudi koji se mogu pohvaliti višestrukim talentima. Ova Hercegovka već nekoliko godina bavi se ručnom izradom narodnih nošnji za lutke, svira neobičan instrument – tarabuku, a pored svega toga studira i radi.

Kada je prije tri godine za Udruženje žena „Vasila“ iz Trebinja  od žice i vune izradila svoju prvu lutku, Maja nije ni pretpostvljala da će njeni neobični suveniri jednoga dana krasiti brojne domove širom Srbije, Crne Gore, Italije, Grčke, Bugarske, pa čak i Amerike. Ova talentirana Trebinjka, nakon suradnje sa udruženjem, počela je raditi samostalno, ali na malo drugačiji način.

Umjesto da izrađuje lutke od žice, Maja je odlučila obične barbike i kenove pretvoriti u prave male Hercegovce, tako što će ih obući u tradicionalne nošnje koje ručno izrađuje.

– Ovo su obične barbike za koje je šivena narodna hercegovačka nošnja. Materijali su originalni kao na pravoj nošnji i veoma su skupi i kvalitetni. Opanci su od kože, čarape od vune, pregača je tkana, podsuknja od srpskog platna, a tu imamo i ukrasne trakice. Baš nastojim da to bude originalno, onako kao prava nošnja – priča Maja i dodaje kako materijal uglavnom kupuje u Trebinju, ali da ponešto mora naručiti i iz Beograda.
Iako izrada samo jedne nošnje zatjeva mnogo vremena i truda, Maja i pored toga što je zaposlena i što studira, ne zapostavlja svoj hobi. Može, kaže, da ispuni želje i onih najzahtjevnijih, a gotovo da nema nošnje koju ne bi znala sašiti.

Za jednog Crnogorca izradila je čak i lutke u pokretu kako igraju čuvenu „proletu“, a za trebinjski KUD „Alat“ nekada u samo jednoj narudžbi izrađuje i više od šest lutaka. Oni su joj, kaže, i najbolji kupci, jer često putuju, a njene lutke u tradicionalnoj nošnji rado poklanjaju gdje god da odu.

– Radila sam za jednu konobu u Crnoj Gori. Čovjek mi je tražio da napravim mušku i žensku lutku kako igraju „proletu“. Obje lutke trebalo je da stoje na jednom postolju, bez ikakvog oslonca i uspjela sam nekako žicom da ih učvrstim. To mi je, zaista, bio najveći izazov, a ujedno i jedan od mojih naljepših radova – kaže ova mlada djevojka za Moju Hercegovinu.

Možda nekome djeluje i jednostavno, ali za šivanje samo jedne nošnje, Maja potroši mnogo vremena.

– Ne biste vjerovali, ali potrebno je čak šest sati da se izradi jedna ovakva lutka. Počinjem uglavnom od podsuknje. Nju prvo sašijem, jer ona mi je kao neka vodilja za dalju nošnju, za figuru. Zatim, dodajem ukrasne trakice da to izgleda estetski lijepo. Nakon toga, pravim opanke od kože, pa prsluk, i na kraju ide ćurdija. Barbikama obavezno napravim i tradicionalnu frizuru sa pletenicom oko glave – priča ova talentirana Hercegovka.

I pored  vremena, truda i materijala koji uloži, Maja svoje radove ne prodaje po visokim cijenama. Jedna njena lutka u Trebinju košta oko 30 maraka, što je i te kako simbolično kada se uporedi sa cijenama ovakvih suvenira u okruženju.

– Prošle godine sam svratila u Kotor gdje ima lutkarska radnja u kojoj su samo lutke u narodnoj nošnji. Jedna ovakva lutka košta 70 eura. Baš ista ovakva barbika u crnogorskoj narodnoj nošnji. To je tamo minimalna cijena, a u paru koštaju i do 300 eura – objašnjava Maja. Pored izrade narodnih nošnji za lutke ova talentirana Hercegovka ima i druge hobije.
Piše: Neda Petković / Moja Hercegovina