Home Politika Neobičan slučaj: Kaplanu i još trojici odgođeno izjašnjenje o krivnji zbog džuma-...

Neobičan slučaj: Kaplanu i još trojici odgođeno izjašnjenje o krivnji zbog džuma- namaza (!?)

SHARE

Općinski sud u Čapljini odgodio je za petak u podne najavljeno izjašnjene o krivnji Salmira Kaplana, Demira Mahmutćehajića, Ahmeta Ljubovića i Nihada Bajramovića, optuženih zbog kaznenih djela u vezi sa zbivanjima na dan lokalnih izbora u općini Stolac . Kako neslužbeno doznaje Pogled.ba, razlog odgode je džuma- namaz (!?). Naime, budući da se molitveno klanjanje u zimskom razdoblju obavlja baš petkom u podne, i to isključivo u džamiji, obrana se pozvala na Europsku konvenciju o vjerskim slobodama, pa je sutkinja isjašnjenje o krivnji prolongirala za narednu srijedu.

Podsjetimo, policija u HNŽ kazneno je prijavila dužnosnika i kandidata bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) za načelnika općine Stolac Salmira Kaplana, inače turkologa i bivšeg federalnog ministra kulture i sporta, kao  i još desetoricu bošnjačkih aktivista za fizičko nasilje i prekid izbornog procesa u tome gradu, za što su predviđene kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora.

– Podnijeta su tri izvješća za različita kaznena djela vezana za uništenje izbornog materijala, nasilje većih razmjera, prijetnje, lažno predstavljanje i prijevare nakon što je u Stocu 2. listopada došlo do izgreda povezanih s glasovanjem na lokalnim izborima u BiH. Tom prigodom su zbog otuđenja i uništavanja glasačkih materijala, te fizičkih napada na članove  izbornog povjerenstva izbori prekinuti, osim na tri biračka mjesta, podsjećaju iz Uprave policije MUP-a HNŽ-a, koja je istraživala 27 izgrednika.

Salmira Kaplana, koji je na lokalnim izborima bio kandidat za načelnika općine Stolac ispred bošnjačke koalicije Inicijative za Stolac koju čine SDA, SDP BiH i Savez za bolju budućnost BiH, tereti se po odredbama Kaznenog zakona F BiH za uništavanje, prikrivanje, oštećenje ili oduzimanje isprava o izborima ili o glasovanju.
Zajedno s Kaplanom prijavljeni su i dužnosnik SDA u Stocu Ahmet Ljubović, predsjednik SDP-a BiH u tome gradu Demir Mahmutćehajić, potom aktivisti Inicijative za Stolac Nihad Bajramović, Amer Beča, Nermin Bise, Bećir Zukić i Denis Pirija. Njih se tereti i za nasilničko ponašanje te se za udruživanje i izazivanje težih tjelesnih ozljeda također predviđa kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ovih osam prijavljenih se terete i za uništavanje tuđe imovine i iznošenje ozbiljnih prijetnji. Adnana Baljića i Adisa Tucakovića se tereti za sudjelovanje u nasilnom prekidu izbora, a Salku Baljića još i za lažno predstavljanje i lažiranje dokumenata. Županijsko tužiteljstvo u Mostaru je zbog svega toga pokrenulo više optužnica.

U prvoj se spominje da je Kaplan fizički napao predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića, te člana biračkog odbora Maria Raguža, koji je bio završio na intenzivnoj njezi. Članovi Inicijative za Stolac, koalicije bošnjačkih stranaka SDA- SDP i SBB-a, predvođeni Kaplanom, Mahmutčehajićem i Ljubojevićem lomili su inventar, preturali i otuđili glasačke kutije s izbornim materijalom, te tako nasilno prekinuli izbore u Stocu.

OPTUŽNICA

Općinski sud u Čapljini 22.studenog potvrdio je optužnicu protiv čelnika bošnjačke Inicijative za Stolac koji su fizičkim napadom na članove Općinskog povjerenstva Stolac, te uništavanjem inventara i otuđenjem glasačkih kutija nasilno prekinuli izbore u Stocu.

Optužnica je podignuta protiv: Salmira Kaplana, sina Salke i majke Mirsade, rođene Čevra, rođen 26.06.1981. godine u Čapljini, nastanjen u Stocu na adresi: Zrinsko-Frankopanska bb, JMBG: 2606981153750, državljanin BiH, po narodnosti Bošnjak, pismen, magistar povijesnih znanosti, neoženjen, bez djece, srednjeg imovnog stanja, nije služio vojsku, neosuđivan, ne vodi se drugi kazneni postupak;

Ahmeta Ljubovića, zv. Grujo, sina Raifa i majke Razije, rođene Hrle, rođen 18.08.1960. godine u Stocu, gdje je i stalno nastanjen na adresi: Banovinska broj 9c, JMBG: 1808960153759, državljanin BiH, po narodnosti Bošnjak, pismen, SSS, po zanimanju medicinski tehničar, oženjen, otac dvoje punoljetne djece, srednjeg imovnog stanja, služio vojsku, vodi se u VE Stolac, neosuđivan, ne vodi se drugi kazneni postupak;

Demira Mahmutčehajića sina Mirsada i majke Tonke, rođene Surajan, rođen 29.05.1976. godine u Duisburgu u Njemačkoj, stalno nastanjen u Stocu na adresi: Uzunovići – Kneza Domagoja bb, državljanin BiH, po narodnosti Bošnjak, pismen, SSS, oženjen, otac petero djece (od kojih su dvoje maloljetnih), srednjeg imovnog stanja, nije služio vojsku, vodi se u VE Stolac, neosuđivan, ne vodi se drugi kazneni postupak.

Nihada Bajramovića, sina Nijaza i majke Remze, rođene Tabaković, rođen 04.06.1991. godine u Stocu, gdje je i stalno nastanjen na adresi: Silvija Strahimira Kranjčevića bb, JMBG: 0406991153752, državljanin BiH, po narodnosti Bošnjak, pismen, SSS, po zanimanju frizer, neoženjen, bez djece, lošeg imovnog stanja, nije služio vojsku, neosuđivan, nc vodi se drugi kazneni postupak.

U optužnici, u koju je uvid imao Hrvatski Medijski Servis je, detaljno opisano što se događalo u nedjelju 2. listopada, na dan lokalnih izbora u Stocu.

Prvoosumnjičenik Salmir Kaplan, kao kandidat za načelnika Općine Stolac ispred Inicijative za Stolac, 2.10.2016. godine, nekoliko minuta prije 15,00 sati utrčao je u sjedište Općinskog izbornog povjerenstva (OlP-a) na drugom kalu bivše zgrade Općinskog suda u Stocu, na adresi: Kralja Tomislava bb, Stolac, očigledno nezadovoljan s izbornim procesom i s namjerom da prekine-izborni proces i uništi izborne isprave i da spriječe članove OlP-a u obavljanu poslova provođenja lokalnih izbora za Općinu Stolac dok su se u prostoriji za stolovima nalazili Nikola Perić, Jelena Perić i Ivan Perić i Meliha Kapor, nakon čega je prvoosumnjičenik stisnutom šakom prišao stolu i obratio se predsjedniku Ivanu Periću riječima:

Šakama i zvučnicima na Perića

„Šta ti radiš, nije ti ovo 1993.,, govoreći mu da će mu se osvetiti obitelji i odmah ga fizički napao preko stola, i udarao šakom u predjelu glave, pruzrokujući kod oštećenog lake tjelesne ozlijede u vidu nagnječenja desne strane vrata te uzeo sa stola dva bijela zvučnika i istima gađao u pravcu oštećenika Ivana Perića, te ga pogodio u prednji dio tijela, nakon čega nastavlja rušiti stvari sa stolova koje su se nalazile ispred njega, u čemu ga spriječava Svetolik Soldo, da bi u tom trenutku u prostorije utrčao drugoosumnjičenik Ahmet Ljubović, oslanjajući se rukama na stol i isti preskače i udara nogom u predio grudnog koša oštećenika Ivana Perića, pri čemu je izgubio ravnotežu te pao na pod, gdje ga oštećenik hvata rukama za nogu pokušavajući ga spriječiti u daljnjem napadu, nakon čega se drugoosumnjičenik oslobodio te fizički napao Ivana Perića, udarajući ga zatvorenom šakom u predio glave govoreći mu „Nije vam ovo 1993., doći ću ti kući, znam gdje živiš i osvetit ću ti se porodici”, nakon čega uzima dva staklena tanjura i s istim gađa Ivana Perića, s udaljenosti oko 1 metra, ali ga ne pogađa.

Nakon toga prvoosumnjičenik Salmir Kaplan uzima stolicu s naslonjačem i istom je krenuo prema oštećeniku Ivanu Periću, ali je odustao od napada, nakon čega napušta prostorije OlP-a, što je učinio i drugoosumnjičenik. deset minuta nakon toga pred zgradu bivšeg Općinskog suda u Stocu, gdje je smješteno sjedište OIP-a došla je veća skupina ljudi, koja je vičući ispred OlP-a, odmah pokušala na silu ući unutra, u čemu ih privremeno sprečavaju policijski službenici PS Stolac koji su bili na osiguranju objekta i koji su u tom momentu zaključali ulazna vrata ali u tome ne uspijevaju, da bi nakon toga četvrtoosumnjičenik Nihad Bajramović uspio leđima izvaliti ulazna vrata na zgradi nakon čega u zgradu utrčava trećeosumnjičenik Demir Mahmutćehajić. Za njim utrčavaju i drugoosumnjičenik Ahmet Ljubović, Amer Beća, Bećir Zukić, Denis Pirija i Nermin Bise, zbog čega se oštećenik Ivan Perić i njegova kći Jelena Perić skrivaju u drugi ured, pri čemu trećeosumnjičenik Demir Mahmutćehajić govori:

“Nema izbora, nema izbora”, a na vratima se nalazio Nikola Perić, koji je pokušavao spriječiti da uđu u unutrašnjost objekta, govoreći mu „Mahmutćehajiću, nije to način”, nakon čega trećeosumnjičenik hvata Nikolu Perića za desnu ruku u predjelu nadlaktice, prouzrokujući mu lake tjelesne ozljede u vidu nagnačenja desne nadlaktice i odguruje ga i ulazi u unutrašnjost sjedišta OiP-a, gdje se upućuje prema stolu za kojim je sjedio Nikola Perić, i gdje se nalazila oprema, govoreći:

Uništavanje opreme i inventara

„Nema izbora, nije ovo 1993.”, u namjeri da uništi izborni materijal i tehničku opremu sa stola koja je služila provedbi izbora, ruši tehničku opremu, među kojom je bila i tehnička oprema vlasništvo Nikole Perića – multifunkcionalni uređaj printer-skener-fax, laptop marke „Lenovo”, monitor marke „Acer” pri čemu je nastala šteta u iznosu od 500,00 KM, zatim tehnička oprema vlasništvo Općine Stolac računalo HP Compaq dc 5100, printer Canon UI12IE, I IP LaserJet Pro Ml’P M127f’m, računalo IIP 280 Gl, monitor MS Industrial M-I70I), zvučnici DTK SP610, telefon Panasonic KX-T 67301PX i jedan uredski stol i dvije stolice, pri čemu je nastala šteta u iznosu od 690,00 KM

Nakon toga otrčava do drugog stola kojeg prevrće te se penje na jedan od stolova govoreći „(Gdje je Ivica”; „Nema izbora, ja ne idem dok im ne puste Salmira.” a u tom trenutku u sjedište OIP-a pojavila se NN osoba starosti od 55 godina, nakon čega je razgledao unutrašnjost objekta i obratio se trećeosumnječeniku:,,Dobro je Demire, idemo na što je Demir odgovorio: “Neću dok ne puste Salmira, klat će nam djecu,” te trećeosumnjičenik s prvoosumnjičenikom napušta sjedište OIP- a.

Napad na Marija Raguža

U optužnici se dalje navodi, da su prvoosumnjičenik Salmir Kaplan i trećeosumnjičenik Demir Mahmutćehaić zajedno dana 2.10.2016. godine, oko 15,20 sati upali na izborno mjesto broj 176A015 – Podgrad 2, u privatnom prostoru vlasništvo Nikole Raguža, na adresi: Humska bb, Općina Stolac, u namjeri da prekinu izborni proces i unište izborne isprave, na grub način, spiječili službene osobe biračkog odbora za to biračko mjesto u obavljanju službenih radnji, te na osobito drzak i bezobziran način, trećeosumnjičenik ruši biračke kutije na pod, izvrće stol, na kojem je stajala glasačka kutija, baca birački materijal sa stolova, prevrće i druge stolove dok prvoosumnjičenik razbacuje stvari i birački materijal, zatim trećeosumnjičenik baca birački materijal sa stola ispred predsjednice, dok prvoosumnjičenik cijepa biračke listiće, te zajedno govore: „Nije vam ovo 1993. i nema izbora”, pri čemu su svojim nastupom uznemirili sve prisutne, nakon čega je u izborni prostor ušao oštećenik Mario Raguž, član biračkog mjesta koji se u tom trenutku nalazio izvan biračkog prostora, te po ulasku obratio se prvoosumnjičeniku govoreći mu:”Sto radiš?” nakon čega prvoosumnjičenik udara Marija Raguža šakom u predjelu vrata i vratnih žila ispod desnog uha, u namjeri da istog tjelesno ozljedi, uslijed čega Raguž zadobiva teške tjelesne ozljede u vidu krvnog podijeva desne strane grkljana i prijelom štitne tiroidne hrskavice grkljana, te pada na pod, a prvoosumnjičenik ga tada udara nogom u rebra, nakon čega prvoosumnjičenik i trećeosumnjičenik napuštaju biračko mjesto.

U optužnici se zaključuje da su optuženi na izborima za institucije u Federaciji počinili niz kaznenih djela; oštetili isprave i predmete, silom spriječili službenu osobu u obavljanu službene radnje, jednoj osobi nanijeli lakše, a drugoj teške tjelesne ozlijede, te oštetili tuđu stvar.

Tužiteljstvo je Sudu predložilo saslušanje 17 svjedoka, te uvide u Zapisnike sa saslušanja oštećenih, osumnjičenih i svjedoka očevidaca, zapisnike s policijskog očevida, medicinsku i drugu dokumentaciju. – See more at: http://www.pogled.ba/clanak/neobican-slucaj-kaplanu-i-jos-trojici-odgodjeno-izjasnjenje-o-krivnji-zbog-dzuma-namaza/107963#sthash.5IpbZB97.dpuf