Home Život Ruža i Vlaho – ljubav i posao s granice

Ruža i Vlaho – ljubav i posao s granice

SHARE
Ako baš želite sasvim precizno – BiH i Hrvatsku u selu talijanskog imena Kazjerna, spaja zid kuće naših današnjih aktera; materijalno i simbolički, jer, gospođa Ruža podrijetlom je Hercegovka iz neumskog zaleđa.

Netko je jednom rekao kako ljubav i posao ne idu zajedno. Ruža i Vlaho Butigan iz sela Kazerma, dokazuju suprotno, pa su nakon tri desetljeća ulaganja u brak, odlučili nešto uložiti i u biznis, i to s eko predznakom.

Kazerma, Kazerna ili Kazjerna, sve su to nazivi sela koje ime vuče iz talijanskog jezika, a dijeli dvije države na Balkanu, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

Ako baš želite sasvim precizno –   BiH i Hrvatsku u selu talijanskog imena Kazjerna, spaja zid kuće naših današnjih aktera;  materijalno i simbolički, jer, gospođa Ruža podrijetlom je Hercegovka iz neumskog zaleđa.

Oduvijek su se neumske djevojke udavale u dubrovačko Primorje, čineći tako za odnose dviju država više nego li sva politička diplomacija zajedno, stoga ni Ružin prijelaz nije bio ništa čudno. Pa ipak, ono što njihov brak razlikuje od većine drugih je nevjerojatna sloga i zajedništvo koje ih nije napustilo usprkos bolnim iskustvima koja su ih pratila kroz život, ponajprije nemogućnošću začetka djeteta.

„Naš se život u svakom pogledu, uglavnom vrtio oko tog problema. Probali smo i sa potpomognutom oplodnjom, no nakon dvadesetak pokušaja i stotina hormonalnih inekcija, vrijeme koje neumitno teče, prisililo nas je da prihvatimo istinu, ne može dalje.“

Karcinom i srčani problemi kao plod pokušaja

Želja da djetetom kod Vlaha i Ruže bila je toliko jaka, da od pokušaja, usprkos fizičkoj, ali i financijskoj iscrpljenosti nisu odustajali; pa ni onda kada su liječnici bračnom paru priopćili dijagnozu kako Ruži prijeti opasnost obolijevanja od karcinoma.

„Usprkos povećanju rizika od obolijevanja koje je nosio svaki pokušaj oplodnje, nismo odustajali do samog kraja. Cijelo to vrijeme razmišljali smo i o posvojenju djeteta do čega nije došlo iz nekih drugih razloga“ – svjedoči gospođa Ruža dodajući kako je nakon konačne spoznaje da usprkos svemu neće imati biološku djecu, uslijedilo je još jedno potresno saznanje, dijagnoza uznapredovalog karcinoma dojke sa metastazama.

Da stvar bude gora, nakon dugogodišnjih emocionalno iscrpljujućih bitki, i suprug Vlaho počinje imati kardiovaskularnih problema.

Nakon operacija, kemoterapija, prilagodbe načina života novonstalim okolnostima ali i nekoliko godina duhovne praznine i osamljenosti, ovaj dalmatinsko-hercegovački par stao je pred izbor. Stati ili nastaviti drugim putem.

Odabrali su ovo potonje.

Opet u igri

„U to vrijeme“ – priča nam gospođa Ruža, „na naše su područje dolazili neki ljudi koji su brali i vršili otkup smilja. Pomislila sam, zašto ne bi i ja tako..i hvala Bogu tu kreće naša priča sa uzgojem i preradom ljekovitog bilja.“

Prvi dani su za gospođu Butigan još uvijek krhkog zdravlja, bili osobito teški; uz upale mišića i povraćanje od napora, pratile su je i suze preispitivanja mogu li njih dvoje izdržati sve te napore. Pa ipak, osjećaj da je kako kaže „opet u igri, korisna sebi i drugima, te svesrdna podrška prijatelja“ tjerali su nju i supruga naprijed.

Ljubav bračnog para utkana u ljekovite proizvode

Ruža i Vlaho, smilje su otkrili puno prije smiljomanije koja danas tjera u poduzetništvo na stotine poduzetnika koji u nadi da će se obogatiti krče svu djedovinu iz nasljedstva. Ovaj, još uvijek do ušiju zaljubljeni par, ljekovitoj je biljci odlučio pristupiti nešto smislenije, a nasade obogatiti sa dodatnim kulturama. Dvojac sa granice tako je odradio ono što se ne usude mnogo mlađi i ambiciozniji od njih. Nakon svakodnevne edukacije i informiranja,  nabavili su vlastito postrojenje za destilaciju ulja, pokrenuli obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo (OPG), i time zaokružili proizvodnu priču.

„Sada smo u fazi pozicioniranja na tržištu, uskoro dobivamo i vlastitu web stranicu, a ukoliko bude zanimanja voljni smo se i širiti, i količinski i asortimanski“, stručno i optimistično ističe Ruža kojoj je suprug Vlaho u cijeloj priči oko vlastitog ljubavno-poslovnog odnosa, prepustio mjesto kreativnog direktora.

A kako i ne bi kada za ženu ima zaljubljenicu u prirodu iz čijeg se domaćinstva šire mediteranski mirisi eteričnih ulja, smilja, kadulje, lovora, trišlje, bora, čempresa, ružmarina, lavande, bršljana, svijetne vodice…i tko zna čega još sve ne.

Stoga, ako ste siti dnevno-političkih maltretiranja, umorni od sivila svakodnevice, pročitajte priču o Ruži i Vlahu, nije tipična holivudska, odudara od standardne valentinovske, isprepletena je više borbom nego uživanjem, pa opet, tjera vas da volite, ne samo sebe i druge, već i život.

„Borite se sa problemima koje nosi život, i nemojte im popuštati jer, kako izreka kaže, i od goreg postoji gore. Borite se za život jer je i najmanji trag dobra dovoljan da se za nj uhvatite i krenete naprije…“ – zaključuje Ruža poetski naš razgovor, a onda se sjeti poslovnog dijela pa nastavlja

„Ukoliko netko u svemu ovome prepozna i poslovnu priliku, Vlaho i ja ćemo ga rado primiti, nemamo puno poslovnog, ali prštimo životnim iskustvom. Broj na koji nas možete dobiti je 00 385 98 180 12 15…“

Nikolina Lovrić / Dnevnik.ba