Home Gospodarstvo Tona peleta u pola godine dvaput skuplja

Tona peleta u pola godine dvaput skuplja

SHARE

Iznimno niske temperature koje su posljednja dva mjeseca zabilježene u BiH pogodovale su jedino trgovcima koji se bave prodajom ogrjeva. Naime, cijena određenih vrsta ogrjeva u samo nekoliko dana porasla je za trideset posto, a u odnosu na ljeto cijena je gotovo dvostruko veća. Riječ je o peletu, piše Večernji list BiH. Uz to što je na području Hercegovine već neko vrijeme nestašica ove vrste ogrjeva, kad se pojavi u trgovinama, cijenom obara rekorde. Tako je trenutačno cijena vreće od 15 kilograma od 6,50 do 7,50 KM. Usporedbe radi, cijena jedne vreće ljetos je koštala oko 3,7 KM. Za one koji pelet kupuju u tonama, ljetos su za jednu tonu trebali izdvojiti oko 250 KM, dok se sada ista ta količina prodaje po cijeni od 490 do 600 KM.

Prema tvrdnjama korisnika, tona je dovoljna za mjesec do mjesec i pol dana grijanja, ovisno o veličini prostora koji se grije, kao i vanjskoj temperaturi. “Sad kad su dnevne temperature i do 15 Celzijevih stupnjeva, dnevno trošimo oko jedne vreće peleta, a prošli mjesec, kada su temperature konstantno bile ispod nule, dnevno nam je trebalo više od dvije vreće”, priča nam jedan od korisnika. On je pelet za ogrjev kupio krajem listopada te je tonu platio 300 KM. Ako uzmemo da prosječno kućanstvo za zimu potroši oko 3 tone peleta, za grijanje će ovu sezonu izdvojiti oko 1500 KM. Oni koji su pelet kupili ljetos za isti iznos mogu se grijati dvije zime. Profitirali su i ostali trgovci energentima. Tako se prošli mjesec za metar iscijepanih drva moralo izdvojiti i do 100 KM, dok su samo mjesec ranije koštala 60 KM. Sve češće se prodaju drva upakirana u manja pakiranja.

Profitirali su i oni koji prodaju ugljen, kao i brikete za kojima je sredinom siječnja bila ogromna potražnja. Stanovništvo najviše strahuje od ponovnog pada temperatura. Međutim, prema tvrdnjama stručnjaka, razlozi za brigu ne postoje. U predstojećem razdoblju očekuje se pad temperatura. Međutim , barem kada je u pitanju Hercegovina, one se neće više spuštati u minus. Jutarnje temperature u Hercegovini bi se u razdoblju do nedjelje trebale kretati oko 4 Celzijeva stupnja, dok bi najviše dnevne trebale iznositi 13 stupnjeva. Tako će u razdoblju od četvrtka do nedjelje biti uglavnom suho i stabilno vrijeme, uz sunčana razdoblja i umjerenu naoblaku. Puhat će slaba i umjerena bura i istočni vjetar. Noći i jutra bit će hladni, a dani ugodniji.

Večernji list