Home Život Obitelj Mioč, koja je darovala organe prerano preminule kćeri, dobila curicu koja...

Obitelj Mioč, koja je darovala organe prerano preminule kćeri, dobila curicu koja nosi ime po sestri – Božani

SHARE

Sjećate li se obitelji malene Božane Mioč iz Tomislavgrada, čiji su organi spasili nekoliko života, a priča o njezinoj sudbini potresla regiju? U njezin dom prije više od dva mjeseca stigao je još jedan anđeo, a hrabri roditelji Gabrijela i Josip odlučili su joj dati ime Božana, u čast šestogodišnje sestre koju Božana neće nikada upoznati, ali će zasigurno biti ponosna na nju, piše Večernji list BiH.

Tijelo nije izdržalo ozljede

Bilo je to mirno poslijepodne posljednje subote u kolovozu u Tomislavgradu koje se u tren oka pretvorilo u užas. U 16 sati i 25 minuta pijani 37-godišnjak Audijem je udario malenu Božanu. Audi ju je pomeo u sekundi. Policija i hitna pomoć odmah su pohitali na mjesto događaja. Krhko i teško ozlijeđeno tijelo djevojčice prevezeno je u obližnju bolnicu, a nakon toga i u Klinički bolnički centar u Splitu jer je procijenjeno da će, s obzirom na težinu ozljeda koje je pretrpjela, malena tamo imati najveće šanse. Liječnici su dali sve od sebe, uložili nadljudske napore kako bi spasili tek započeti život. Ipak, Božanino tijelo nije izdržalo. Ozljede su bile preteške. Doktori su roditeljima, neutješnoj Gabrijeli i shrvanom Josipu, morali priopćiti najstrašniju vijest. Božana, anđeo duvanjski – kako je sada nazivaju u Tomislavgradu – neće i ne može preživjeti. Hrabra djevojčica izgubila je bitku za život unatoč svim naporima vrhunskih liječničkih timova. A onda je njezina majka, koja je bila trudna s njezinom sestrom, izustila rečenicu koja je svima izazvala suze u očima.

– Njezini organi su zdravi. Mogu li spasiti koji život? Mogu li organi moje kćerkice ikome pomoći da ne osjeti ovu bol – upitala je Gabrijela, inače otprije zagovarateljica doniranja organa i poznata u čitavom duvanjskom kraju kao duboko humana i suosjećajna osoba. Liječnici su shvatili njezin naputak. Eksplantacijski tim bolnice Merkur u Kliničkom bolničkom centru u Splitu odmah je krenuo na posao kako bi se organi sačuvali i transplantirali onima kojima su najpotrebniji. Srce i jedan bubreg malene Božane hitno su krenuli na put prema Njemačkoj, kamo su presađeni pacijentima s liste Eurotransplanta, a gušterača, jetra i bubreg otišli su u Zagreb.

Spašeni životi

Nekako u to vrijeme zazvonio je i telefon Vicka Mindoljevića, 33-godišnjeg Splićanina sa zagrebačkom adresom. Vicko odmalena, od jedanaeste godine, vodi tešku bitku s dijabetesom koji mu proteklih godina doslovce izjeda organe. Četiri se mjeseca nalazi na vrhu liste prioriteta za transplantaciju, iščekujući poziv koji život znači. Vicku je presađena Božanina gušterača i jedan bubreg, dok su jetra otišla pacijentici u ranim tridesetima koja godinama boluje od ciroze. Zanimljivo je spomenuti kako je njegov otac prije 18 godina odlučio donirati organe svoje prerano preminule supruge. Ekipa Radio Mir Međugorje ovih je dana boravila u posjetu obitelji Mioč iz Tomislavgrada te je s njima razmijenila suze radosnice zbog novog života, ali i tugu zbog šestogodišnjakinje koja cipelice za polazak u školu nikada nije obula. Oduševila ih je činjenica da su Gabrijela i Josip unatoč proživljenoj tragediji postali otvoreni životu te se raduju svakom novom darovanom im danu sa svoje četiri curice.

Večernji list