Home Društvo Zaboravljeni branitelji s ratnim zastavama tzv. Armije RBiH “poklonili se” hrvatskim žrtvama...

Zaboravljeni branitelji s ratnim zastavama tzv. Armije RBiH “poklonili se” hrvatskim žrtvama u Bugojnu

SHARE

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO Herceg Bosne Bugojno reagirala je priopćenjem na dolazak Vijeća branitelja Federacije BiH koji su se,  kao  bivši pripadnici tzv. Armije RBiH, s ratnim zastavama, „poklonili“ hrvatskim žrtvama u Bugojnu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Najblaže rečeno,  neprimjeren i nekorektan ocijenili bi potez članova Vijeća branitelja Federacije BiH koji su se noseći zastavu Republike BiH, u ratu zastavu Armije BiH, odlučili ovih dana za posjeta Bugojnu, odati počast i poginulim hrvatskim braniteljima ovog srednjobosanskog grada. Jedino pohvalno u cijeloj priči jest da su se članovi spomenutog Vijeća za kojeg mi predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO HB  Bugojna, ne znamo ni čime se bave niti koga predstavljaju, jest to što su se sjetili da u Bugojnu postoje i hrvatske žrtve. Kad su im već htjeli odati počast, onda su trebali kontaktirati nekoga  od predstavnika Udruga , obitelji poginulih i nestalih pripadnika HVO-a, hrvatske invalide i veterane, bivše logoraše ili nositelje odličja HVO HB Bugojno.

Općina Bugojno sabotira izgradnju spomenik hrvatskim žrtvama

Da su to učinili, znali bi da je spomenik pred kojim su mahali zastavama Armije BiH podignut unutar katoličkog groblja jer  su nam općinske vlasti Bugojna odbile dati bilo kakvu lokaciju za spomenik. Vlasnici tog spomenika su predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojna zajedno sa župnim uredom u Bugojnu. Ni župnika ni nas hrvatske stradalnike nitko nije o posjetu informirao.

Obitelji još uvijek tragaju za 19 nestalih Bugojanaca

Da jest svakako ne bismo dopustili da se na ovaj način vrijeđaju naše žrtve, uspomena na naših 311 poginulih te 19 nasilno odvedenih hrvatskih logoraša za čijim tijelima obitelji još uvijek tragaju i ovaj im je spomenik skoro 24 godine jedino mjesto gdje se mogu pomoliti za njihove duše i upaliti svijeću.Kad su već htjeli učiniti nešto za hrvatske žrtve Bugojna, onda su svakako na sastanku trebali postaviti pitanje gdje su tijela naših nestalih, kad će na optuženičku klupu glavni akteri zločina na čelu s predsjednikom Ratnog predsjedništva Dževadom Mlaćom i zapovjednikom Operativne zone zapad Armije BiH Selmom Cikotićem. Ali nisu. Oni su pričali o prostoru koji im općina Bugojno ustupa za njihove sastanke o kojima također hrvatske stradalničke Udruge ne znaju ništa, o besplatnim ručkovima kojima ih se časti, o nekim Rezolucijama o kojima mi hrvatski stradalnici ne znamo ništa.

To je valjda cijena šutnje o ljudskom umu nezamislivim zločinima, o sustavnom progonu, logorima i nasilnim odvođenjima Hrvata u Bugojnu. Jasno nam je kako je baš to u interesu bošnjačkog dijela Vijeća branitelja, ali što je interes Vlade Marušića, Drage Grbavca i Vladimira Galića u ovoj priči? Voljeli bi da nam to objasne te prestanu  mahati zastavama onih koji su nas protjerali s naših ognjišta, porušili nam kuće i sakralne objekte, pozatvarali u logore u kojima su nas izgladnjivali, premlaćivali, nasilno nam vadili krv i koristili kao žive štitove, vrijeđati prije svega one koji nisu preživjeli navedene torture ali i njihove obitelji koje svakodnevno susreću krvnike svoje djece, očeva i braće, priopćeno je.

Dnevnik.ba