Home Zanimljivosti Misterij ženskog orgazma: sve što ste željele znati o užitku u seksu,...

Misterij ženskog orgazma: sve što ste željele znati o užitku u seksu, a niste se usudile pitati…

SHARE

Pitanje ženskog užitka u seksu  i ženskih orgazama u suvremenom društvu još uvijek je tabu tema. Iako je danas zahvaljujući internetu moguće doći do gotovo svake informacije, žene su i dalje često prepuštene same sebi kada je u pitanju njihova seksualnost i ono što uistinu žele pod plahtama.

Ginekologinja Sherry S. Ross stoga je nakon 25 godina prakse i svakodnevnog iskustva sa pacijenticama u ginekološkoj ordinaciji izdala knjigu ‘She-ology: The Definitive Guide to Women’s Intimate Health. Period.’ u kojoj je pokušala odgovoriti na sva ona pitanja koja su se žene bojale postaviti.

U razgovoru za Independent  osvrnula se na potrebu da se ovakva vrsta štiva prezentira ženama, budući da se o temama poput užitka i orgazma razgovara gotovo isključivo u poznatom društvu s pripadnicama istog spola, po mogućnosti nakon boce vina.

Kako postići orgazam? Koliko je puta ‘normalno’ postići ga? Trebam li ga doživjeti za vrijeme penetracije i zašto nikad nisam? – ovo su tek neka od pitanja koja žene u pravilu neće postaviti svom ginekologu, ističe dr. Ross.

Zapanjujuća je činjenica također da čak 65 posto žena osjeća neugodu uopće izgovoriti riječ vagina, a njih 45 posto nikada ni s kime ne govori o svojem spolnom organu, pa ni s liječnikom od povjerenja.

Zašto neke žene nikada ne dožive orgazam?

Prema dr. Ross, dok je nekim ženama teško postići zadovoljstvo u seksu, za neke je to čak i doslovno nemoguće. Istraživanja su pokazala da je 43 posto žena iskusilo neke poteškoće u seksu i postizanju užitka, a 12 posto tih žena automatski ih pripisuje stresu. Nažalost, seksualni problemi se s godinama povećavaju i to najčešće kod žena u dobi od 45 do 65 godina.

– Nužno je znati da su problemi seksualne disfunkcije kod žena rješivi, no ipak, činjenica je da u spavaćoj sobi postoji rodna nepravda – rekla je ginekologinja, ističući da je važno probleme iznositi i o njima razgovarati.

Također se osvrnula na činjenicu da na tržištu postoji ukupno 26 odobrenih lijekova za erektilnu disfunkciju kod muškaraca, dok ih je za žene točno – nula.

– Oduvijek je očito da se premalo pažnje posvećuje seksualnim problemima žena, osim one brige koje uključuju rađanje – dodala je Ross.

Prema njezinom istraživanju, 10 do 20 posto žena nikada nije doživjelo orgazam, a čak jedna od deset Britanki doživljava seks kao bolno iskustvo.

– Razlog boli kod nekih pacijentica je naprosto nedostatak seksualnog nagona što automatski sprječava vlažnost rodnice i sukladno tome, uzrokuje bol pri penetraciji – pojašnjava ginekologinja.

Kad joj se pacijentice obrate s tim ovim problemom, dr. Ross ih potakne da sebi odgovore imaju li problema u ljubavnom odnosu sa svojim partnerom, smatraju li partnera seksualno privlačnim, jesu li u mogućnosti ostvariti orgazam te masturbiraju li.

Navedena pitanja za cilj imaju isključiti seksualnu disfunkciju kao razlog boli pri odnosu, pa samim time i nepostizanja orgazma.

Dr. Ross smatra da u mnogo slučajeva puko nepoznavanje vlastitog tijela može biti razlog nepostizanja orgazma, a ne potpuna seksualna disfunkcija. U istraživanju koje je provela među mladim ženama u dobi od 16 do 25 godina, pola njih na medicinskom dijagramu nije znalo prepoznati vaginu.

Testna skupina studentica jednog sveučilišta također nije pokazala zavidnije znanje. Naime, trećina tih žena nije znala na dijagramu prepoznati klitoris. Zaključak je, ako ni ne znate gdje je, kako ćete pronaći izvor užitka?

Žene za početak moraju razumjeti što im točno pruža osjećaj ugode,  gdje im se nalazi klitoris i na koji način ga je potrebno stimulirati kako bi postigle osjećaj koji dovodi do orgazma.

– Masturbacija je stvar vježbe, a vježbom se dolazi do savršenstva. Baš kao i hodanje, trčanje ili pranje zubi, masturbaciju možete naučiti. Ipak, do nemogućnosti postizanja orgazma može dovesti niz problema . Uz spomenuti nizak libido i bolan seks, razlozi mogu biti i odbojnost prema seksu koja se svrstava u sferu ljudske psihe, pa je pomoć ponekad nužno potražiti i van ginekološke ordinacije – zaključila je doktorica Ross za Independent.