Home Društvo Pogledajte trasu budućeg Koridora 5C na području Mostara

Pogledajte trasu budućeg Koridora 5C na području Mostara

SHARE
Potpuno je promijenjen položaj petlje Mostar – Jug, čime je omogućena lakše i brža povezanost autoceste i magistralne ceste M17, obrazlažu predlagači.

“Izgradnja dionice Mostar Sjever – Mostar Jug, kao i tunela Prenj trebala bi početi u proljeće, odnosno s početkom građevinske sezone, naredne godine”, kazao je direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić.

Terzić je za Slobodnu Bosnu kazao kako je izabrana nešto skuplja varijanta trase s izgradnjom tunela koji bi išao ispod naseljenih područja i poljoprivrednog zemljište, kako bi šteta za okolinu bila što manja.

“Činjenica je da će izgradnja tunela poskupjeti izgradnju autoceste na ovoj dionici, ali će ona i dalje biti niža nego predviđena trasa brdima iznad Blagaja”, pojasnio je Terzić.

“S početkom proljeća imat ćemo četiri gradilišta, a tijekom godina, nadam se, ukupno šest gradilišta”, kazao je.

Podsjetimo, amandmani Vlade Federacije BiH na Prijedlog prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za FBiH „Autocesta na Koridoru 5C“ usvojeni su na jučer na sjednici Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Najznačajnije izmjene odnose se na dionicu Konjic (petlja Ovčari) – Mostar Sjever, te se izmjenom, koju je predložilo JP Autoceste FBiH, omogućava jeftinije i bolje rješenje izgradnjom tunela Prenj. Tako se po istom prijedlogu trasa autoceste skraćuje za 18 km čime se povećava isplativost projekta”, kazao je pomoćnik federalnog ministra prostornog uređenja Zdenko Antunović.

Također, usklađena je trasa autoceste na dionici Mostar Sjever – Mostar Jug.

Umjesto prolaska trase kroz Blagaj ona je pomjerena na način da prolazi između aerodroma Mostar i magistralne ceste M17.

Potpuno je promijenjen položaj petlje Mostar – Jug, čime je omogućena lakše i brža povezanost autoceste i magistralne ceste M17, obrazlažu predlagači prenosi bljesak.info