Home Kultura ZAGREB: Svečana akademija povodom 100-te obljetnice od spašavanja gladne djece (1917.-2017.)

ZAGREB: Svečana akademija povodom 100-te obljetnice od spašavanja gladne djece (1917.-2017.)

SHARE

Svečana akademija povodom obilježavanja 100-te obljetnice od spašavanja gladne djece (1917.-2017.) održat će se u srijedu 22. veljače 2017. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s početkom u 12 sati.

Glavni organizator je Provincijalat hercegovačke franjevačke provincije. Suorganizatori su Manifestacija Didakovi dani, brojne ustanove i pojedinci, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

U kulturnom dijelu programa sudjeluju: Zagrebačka filharmonija, Glazbena škola Pavla Markovca, glumci: Dragan Despot i Robert Pehar, Đani Stipaničev, klapa «Petrada», HKUD «Didak» Gradnići.

Program će voditi Oliver Mlakar.

Nekoliko podataka o akciji spašavanja gladne djece

Zbog ratnih događanja i suše u Istri, Kvarneru, Hrvatskom primorju, Slovenskom primorju, Dalmaciji i Bosni i Hercegovini smrt je 1917. uzimala svoj danak i zaprijetila onim najslabijim – djeci. U tom trenutku u Zagrebuse pokreću ljudi široka srca, poput Josipa Šilovića, Đure Basaričeka, Velimira Deželića, a u Hercegovini franjevci na čelu s fra Didakom Buntićem, i organiziraju prijam djece u obiteljima sjeverne Hrvatske, Slavonije, Srijema te u nekim dijelovima Bačke i Banata.

Prema službenim podatcima od 1917. do 1919. smrti od gladi otrgnuto je i u spomenutim područjima zbrinuto preko 17.000 djece iz Istre, Kvarnera i Hrvatskoga primorja, Dalmacije, Slovenskoga primorja i Bosne i Hercegovine. Od toga iz Bosne i Hercegovine 12.270 djece.

Taj pothvat, u kojem posebno mjesto zauzima fra Didak Buntić, s pravom se smatra jednim od najsvjetlijih događaja u ratovima i mržnjama protkanom dvadesetom stoljeću. Obljetnica zaslužuje naše sjećanje. I ne samo sjećanje!

HIP.ba