Home Kultura LJUBUŠKI Mladi ljubuški pjesnici zanosno su pjevali o svome kraju

LJUBUŠKI Mladi ljubuški pjesnici zanosno su pjevali o svome kraju

SHARE

Mladi ljubuški pjesnici, koji tek stupaju u vode lijepih poetskih riječi, pokazali su svoj pjesnički dar. Bilo je to u Knjižnici Ljubuški, gdje je održana 2. pjesnička večer srednjoškolaca pod nazivom “Ljubuški – u meni pjesma” u sklopu programa obilježavanja Dana općine Ljubuški. Nastupili su učenici dviju ljubuških srednjih škola – Gimnazije i SSŠ Ruđera Boškovića, koji su kazivali stihove svojih tek napisanih pjesama posvećenih svome gradu i zavičaju. Recitirano je ukupno 20 pjesama, a mladi poete su u njima s ljubavlju govorili o ljepoti i privlačnosti Ljubuškog i njegovih značajki te znamenitosti – ulica, trgova, ljudi, Kule hercega Stjepana, brda Buturovice, Trebižata, slapova Kravice i Koćuše, vinograda, smokava, šipaka, krša i kamena, plavetnila neba… No, upalo je u oči to da je razmjerno dosta njih u svojim pjesmama govorilo o odlasku, o napuštanju svoga kraja trbuhom za kruhom, ali isto tako i onih koji su odlučno i u inat rekli da ostaju, da se ne predaju.

Sve je to pomno pratilo stručno povjerenstvo u sastavu troje profesora hrvatskoga jezika – prof. Mate Grbavac, prof. Ivana Barišić i prof. Anela Rozić, koji su na kraju proglasili najbolje. Prvo mjesto osvojio je Mate Herceg i njegova pjesma “Ljubuški, pjesma u meni”, drugo mjesto Amina Košarić s pjesmom “Rodnom kraju” i treće mjesto Marta Raše i pjesma “Ljubuški u meni”.

Pobjednik Mate Herceg dobio je za nagradu laptop, a prigodne nagrade dobile su i drugoplasirana Amina i trećeplasirana Marta. Nagrade im je uručio ljubuški načelnik Nevenko Barbarić.

– Moja pjesma pjeva o surovoj ljepoti moga kraja, koja nije u potpunosti prepoznata izvan Ljubuškog, a ne cijeni se dovoljno ni kod nas – o narodnim običajima, prirodnim ljepotama i drugim karakteristikama ovoga grada, a spominju se i odlasci u tuđinu. Ova tema me je duboko inspirirala, imao sam što napisati i iznijeti na papir. Dosad sam pisao samo ponekad za natjecanje Gimnazije, nastavit ću pisati, sada i više. Ugodno sam se iznenadio, a mislim da smo svi bili dobri i da je bilo izvanrednih pjesama – kaže Mate Herceg, odličan učenik trećeg razreda Gimnazije Ljubuški.

Ivan Kaleb | VL