Home Zanimljivosti Napravite napitak koji liječi “najstariju bolest na svijetu”

Napravite napitak koji liječi “najstariju bolest na svijetu”

SHARE

Giht se u narodu često naziva najstarijom bolesti na svijetu – postojanje ovog oblika artritisa zabilježeno je još u vrijeme Drevnog Egipta. To je zapravo upala zglobova popraćena napadima jake boli, crvenilom i oteklinama koja nastaje zbog taloženja mokraćnih kristala.

Mokraćna kiselina nastaje prilikom razgradnje purina, a obično se iz tijela izbacuje putem urina. Međutim, ako organizam proizvodi povećanu količinu mokraćne kiseline ili je pak bubrezi pravilno ne eliminiraju iz tijela, tada može doći do njezine kristalizacije. Nastali oštri kristali talože se u zglobove, najčešće u stopalima tj. području nožnog palca i uzrokuju jaku bol.

Danas postoje lijekovi kojima se liječi ovo neugodno stanje, a za one koji su skloniji prirodnim alternativama Zadovoljna.hr donosi recept za napitak od 4 sastojka s kojim ćete se uspješno boriti protiv gihta. Celer i đumbir ublažavaju upalne procese dok će krastavac ‘obračunati’ s kristalima.

SASTOJCI: 

1. Šaka stabljika celera (zeleni dio između korijena i lišća)
2. Komadić svježeg đumbira ( 2 do 3 cm veličine)
3. Pola svježeg krastavca srednje veličine
4. Sok od pola limuna po želji

PRIPREMA:

Na sitno nasjeckajte celer, đumbir i krastavce, ubacite u blender i dobro izmiješajte. Na kraju dodajte sok od polovice limuna. Napitak odmah popijte jer je najbolji dok je svježi.

vecernji.ba