Home Politika SIP BIH Izbori u Stocu: Evo koja su biračkih mjesta, koliko je...

SIP BIH Izbori u Stocu: Evo koja su biračkih mjesta, koliko je kandidata…

SHARE

U prostorijama Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine danas je održana konferencija za novinare na kojoj se obratila Irena Hadžiabdić, predsjednica SIP-a BiH.

Konferencija je bila tematska i posvećena je ponovnim izborima u općini Stolac.

Kako je priopćeno, sutra ujutro, u subotu u 7 sati, počinje izborna šutnja i traje do nedjelje, do zatvaranja biračkih mjesta. Inače, biračka mjesta se otvaraju u nedjelju u 7 sati ujutro i bit će otvorena do 19 sati, prenosi pogled.ba.

Hadžiabdić je rekla i da su prije pet dana počeli dolaziti poštanski paketi s glasovima iz inozemstva i do jučer je stiglo manje od 100 takvih paketa.

“Sve pripreme su pri kraju, a biračka mjesta su ista kao i 2. listopada”, kazala je čelnica SIP-a.

Inače, na glasačkim listićima naći će se dva kandidata za načelnika i 60 kandidata za Općinsko vijeće.

“Naši službenici će na terenu u potpunosti nadgledati rad na biračkim mjestima i imat će velike ovlasti  – ako utvrde nepravilnosti moći će i prekinuti izbore na tom biračkom mjestu”, istaknula je Hadžiabdić, te dodala:

“Osim 143 imena za koje znamo da su ljudi koji nisu među živima, a na popisu glasača su, stajat će zvjezdica s napomenom da nitko ne može glasovati za njih i na to će posebno članovi obratiti pažnju kako ne bi došlo do nepravilnosti.”

Otkrila je i kako je od 24 predsjednika biračkih mjesta – 12 Hrvata, 11 Bošnjaka, a za jednog nije utvrđena nacionalna pripadnost.

Podsjećamo, Središnje izborno povjerenstvo BiH odlučilo je da će se ponovljeni izbori u Stocu održati 19. veljače. Odluka o datumu održavanja novih izbora donesena je jednoglasno.

Izborno povjerenstvo je prethodno od Prizivnog odjela Suda BiH dobilo rješenja kojim se odbijaju kao neutemeljene žalbe Inicijative za Stolac i Socijaldemokratskog fronta na odluku o poništenju izbora u Stocu, čime su se stekli uvjeti da bude donesena odluka o raspisivanju ponovljenih izbora.