Home Život Ako rodite u ovim godinama, kaže znanost, postoji velika mogućnost da imate...

Ako rodite u ovim godinama, kaže znanost, postoji velika mogućnost da imate pametno dijete

SHARE

Odlaganje majčinstva, čini se, nije toliko loše

Rizici rađanja u starijoj dobi naveliko su poznati već duže vrijeme i nisu zanemarivi. Dijete majke u kasnim tridesetima može imati Downov sindrom, autizam ili Alzheimerovu bolest kasnije u životu. Međutim, studija provedena na 1.5 milijuna Šveđana tvrdi da rađanje u kasnijim godina ima i neke vrlo važne prednosti.

Znanstvenici su otkrili da su djeca koju su majke rodile s 40 godina viša, imaju veću tendenciju pohađanja i završavanja fakulteta te postižu bolje rezultate na standardiziranim testovima od svoje braće koju je majka rodila dok je bila relativno mlada.

S godinama se stvar promijenila

Adorable mother and baby on a white bed

Također, pretpostavlja se da su starije rodilje dobro obrazovane, imaju stabilnu karijeru te je manje vjerojatno da će pušiti tijekom trudnoće. Dakle, djeci će moći pružiti više što se tiče obrazovanja i slanja u dobre škole.

Istraživači su proveli tri studije o razvoju djeteta: jednu 1958. godine, drugu 1970. te 2001., testirajući dječje sposobnosti razmišljanja, pamćenja, pozornosti i čitanja u dobi od 10 do 11. Otkrili su da su te sposobnosti u prve dvije studije bile veće u djece koje su majke rodile između 25. i 29. godine. No, rezultati studije iz 2001. bili su suprotni.

Dakle, neka vas ne brine otkucavanje biološkog sata jer ćete djetetu moći pružiti ono najbolje od sebe ako ste prvenstveno zadovoljni sami sa sobom.