Home Zanimljivosti Hit dijeta za 2017. godinu koja je potukla Dukan, Atkins i Paleo

Hit dijeta za 2017. godinu koja je potukla Dukan, Atkins i Paleo

SHARE

Svake godine U.S. News & World Report okuplja tim stručnjaka sastavljen od liječnika, nutricionista te specijalista za dijabetes, kardiovaskularne bolesti i mršavljenje. Svaki stručnjak detaljno je analizirao 38 dijeta i planova prehrane te su naposljetku odabrali onu koja je po njihovom mišljenju najbolja za cjelokupno zdravlje, a samim time i mršavljenje.

Već sedmu godinu zaredom ta titula pripada DASH dijeti. DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) je naziv za tip prehrane koji su stručnjaci osmislili kao sredstvo borbe protiv visokog krvnog tlaka. Liječnici je preporučaju svima koji imaju hipertenziju ili problema s visokim krvnim tlakom jer smanjuje rizik za oboljenje od drugih kardiovaskularnih bolesti, piše Dnevnik.hr.

Iza sebe je ostavila popularne Dukan, Atkins i Paleo dijete koje su se smjestile na samom dnu ljestvice. DASH dijeta bazira se na unosu voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnog mesa, a najvažnije odlike ove dijete su smanjeni unos soli, procesuiranih šećera, masnoća i crvenog mesa.

Zbog svega navedenog stručnjaci je ocjenjuju kao tip prehrane koji je pogodan i za one koji nemaju navedenih zdravstvenih problema nego žele smršavjeti, na zdrav način i bez jo-jo efekta.

ZAŠTO JE DASH DIJETA DOBRA ZA MRŠAVLJENJE?

Stručnjaci vole reči kako ovo zapravo i nije dijeta nego dugoročni plan prehrane kojeg se lako možemo pridržavati jer nije restriktivan. Umjesto striktnih pravila savjetuje sa zamjena određenih namirnica zdravijim opcijama, a posebno je važno svakodnevno jesti voće i povrće.

S druge strane, dijeta uključuje i dovoljno proteina na dnevnoj bazi te zdravih ugljukohidrata, a uz tri glavna obroka i dva međuobroka sigurno se nećete osjećati gladno.

Osnovne smjernice za usvajanje ovog tipa prehrane:

  • dnevni unos soli ograničite na 2300 mg (1 čajna žlica)
  • jedite više povrća i voća
  • unosite cjelovite žitarice umjesto običnih
  •  birajte nemasne izvore protein poput ribe, peradi, mahunarki i grahorica
  • izbjegavajte idustrijsku procesuiranu hranu

Pogledajte tjedni jelovnik DASH dijete s detaljnim planom obroka koji sadrže 2000 kalorija po danu.

FIZIČKA AKTIVNOST POBOLJŠAVA UČINAK

Kao i kod svake druge dijete i plana prehrane za bolje zdravlje ili borbu protiv kilograma, svakodnevna fizička aktivnost itekako će poboljšati učinak te ubrzati mršavljenje. Stručnjaci preporučaju minimalno 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno te savjetuju da odaberete onu u kojoj najviše uživate jer ćete tako lakše ustrajati u njoj.

Možete i kombinirati različite aktivnosti ovisno o tome što preferirate.

– hodanje 15 min
– trčanje 10 min
– vožnja bicikla 15 min
– plivanje 20 min
– kućanski poslovi 60 min