Home Društvo Reportaža iz Roška Polja: Pogledaj nas zavelimska vilo

Reportaža iz Roška Polja: Pogledaj nas zavelimska vilo

SHARE

Pogledaj nas zavelimska vilo, Herceg Bosna i Hrvatska jedna duša i jedno su tilo. Nedjelja, devetnaesti veljače 2017, godine u Roškom Polju odrađena je hajka na štetočine. Drugu godinu zaredom hajku su organiziraju  LU” Zavelim ” Roško Polje i LU “Vran” Tomislavgrad i to s velikim uspijehom što je za svaku pohvalu. Ovaj put nedjeljna hajka će biti pamćena po izvanrednom odstrijelu a i po rekordnom broju lovaca kako domaćih tako  isto i po broju naših dragih gostij . Gosti nam pristigoše iz: Jajca, Uskoplja, Glamoča, Livna, Posušja, Gruda, Širokog Brijega, Ljubuškog, Čitluka i iz lijepe naše – dragog nam Imotskog,  Prološca Donjeg i Omiša. Herceg Bosna i lijepa naša u malom i to u srcu Roška Polja.

Četristo lovaca dobro raspoređenih i to jedni iz pravca Gornjeg Brišnika i Dobrića, a drugi iz Roška Polja put Midene krenulo je u češljanje lovišta. Snijeg pod nogama koji je pao dan ranije došao je kao naručen, kao i bura koja nas je pratila svojom jutarnjom pjesmom koja je s vremenom postajala sve tiša. Pjev bure svako malo bi nadjačali pucnji pušaka, čas na jednom, čas na drugom kraju lovišta. Hajka je potrajala do jedanaest sati a rezultat hajke bi deset odstrijeljenih lisica i jedan vuk, bolje rečeno vučina gledajući njegovu veličinu i izgled. Odstrijelio ga je  Ivan Ljubas – Zjalića i to na lokalitetu zvanom Razdolje u podnožju Midene. Od svih lovaca lovne grupe Carska lokva, predvođene Markom Orlovićem – Begovim i mojom malenkošću, raspoređenih na lokalitetu zvanom Razdolje lovačka sreća se osmijehnula našem Ivanu na kojeg su naišla četiri vuka od kojih je odstrijelio najvećeg i najboljeg, a preostala tri su odjurila duboko u unutrašnjost lovišta spasivši tako živu glavu. Ivan je došao na svoje stekavši vrijedan trofej.  Po završetku lova završili smo u Rogovima gdje smo uživali u obilju hrane iz dva kazna gulaša od divljači, dva kazna graha s kobasicama te desetak pečenih odojaka i  uz dobru kapljicu u dobrom raspoženju i veselju dočekali  samu večer.  Prije ručka kao i uvijek do sada upriličeno je zajedničko fotografiranje I čestitanje strijelcima na lovini. Nakon toga kratka, zajednička, molitva na čelu sa župnikom fra Jozom Radošom – Đokom pa ručak.  Sve  pohvale kuharima  Mirku, Mladenu, Štefanu i njihovim pomagačima za  izvrsno spremljeno hranu. Čista desetka!

Poslije ručka krenula je pjesma i to na sve strane. Naš prijatelj Stipe Rade i ovaj put je zapotegao iz Kaštel Kambelovca kako bi svojom harmonikom i pjesmom dodatno uljepšao naše lovačko druženje.  Pohvala  i za njega. Stari gangaši u sastavu rodijak Burik, kum Dane, Jure Sučića i rodijak Liskić nisu štedili grla nizajući gangu za gangom. Nema im mane, komotno mogu na festival u Munchen. I na ovu hajku iz Munchena  s rodijakom Branimirom dođoše i dva Nijemca od kojih je jedan i ranije dolazio. Nisu krili oduševljenje viđenim i doživljenim događajem. Poslije ručka organizirana su i natjecanja potezanje konopa i gađanje glinenih golubova. U finalu potezanja konopa pobjednici  su Kazaginčani koji svladaše Posuške Galiće. Svaka čast momcima svih ekipa koji su se okušali u  nimalo lakoj  disciplini i to  na terenu snijegom prekrivenim. Bilo je koprljana i na zemlji i u zraku! Grudska ekipa koja je ranije ispala “kažnjena” je od strane svoga trenera čuvenog Kepala. Kazna im je bila valjanje u snijegu. U gađanju glinenih golubova u jakoj konkurenciji pobjedio je Ante Zelić iz Ljubuškog te je zasluženo i nagrađen nagradom  sponzora Net Art Lov- Aimpoint Hrvatska Omiš. Veliko hvala i sponzoru. Po prvi puta na ovom lovačkom druženju upriličena je i tombola po cijeni od pet KM a  jedinu i najvrijedniju nagradu GPS  navigaciju osvojio je Frano Marinčić iz LU” Vran”.  Sve pohvale ponajprije organizatorima kako iz LU “Vran” tako i iz LU “Zavelim” i svim sudionicima ovog odlično organiziranog i nezaboravnog druženja.

I na kraju ovo zabilješku završavam narodnim izrekama koje glase: Ako želiš uživati cijeli život – budi lovac!  Druga izreka: Zlato se u vatri poznaje a čovjek u lovu!  Momcima, od prvog do zadnjeg, kapa dolje!

Dobra kob!

Ante Đikić/Tomislavcity