Home Društvo Isplata rodiljskih naknada u HNŽ-u počinje do kraja veljače, za novorođenče 400...

Isplata rodiljskih naknada u HNŽ-u počinje do kraja veljače, za novorođenče 400 maraka

SHARE

Ovotjedna odluka Vlade Hercegovačko-neretvanske županije o naknadama za novorođenčad konačno je otvorila mogućnost da se započne isplata novca za djecu koja su rođena u 2017. godini, piše Večernji list BiH. Zahtjev za priznavanje prava na jednokratnu potporu za opremu novorođenoga djeteta, koja iznosi 400 KM, podnosi se centru za socijalni rad ili mjerodavnoj službi jedinice lokalne samouprave kojoj su povjereni poslovi socijalne skrbi prema mjestu prebivališta roditelja novorođenog djeteta.

Potrebna dokumentacija

– Još uvijek čekamo nalog resornog ministarstva da možemo primati zahtjeve za 2017. godinu. Od dokumenata su potrebne preslike osobnih iskaznica roditelja, kao i potvrde o prebivalištu, rodni list djeteta te broj bankovnog računa jednoga od roditelja. Nakon toga zahtjev ide u proceduru i slijedi isplata, rekli su nam jučer iz Centra za socijalni rad Mostar. Iz Vlade HNŽ-a jučer su nam rekli kako će se uskoro moći podnijeti zahtjevi za 2017. godinu te kako sve kategorije imaju pravo na ovu naknadu. – Ova naknada pripada svakom novorođenčetu. Socijalni status roditelja nema nikakve poveznice s isplatom ovih sredstava. Očekujemo kako će ove naknade biti isplaćivane do rujne ove godine, a onda bi trebao stupiti na snagu Zakon o zaštiti obitelji koji će jamčiti mjesečne isplate naknada te niz drugih prava za obitelji s djecom, rekli su nam jučer iz Vlade HNŽ-a. Vlada Nevenka Hercega za ovu namjenu planirala je 5,5 milijuna maraka ove godine. Riječ je o ozbiljnom iskoraku s obzirom na to da je ranijih godina izdvajano znatno manje novca za tu namjenu te činjenicu kako je HNŽ jedna od rijetkih županija koja još uvijek nije riješila ovo pitanje. Inače, nacrt Zakona o zaštiti obitelji s djecom trenutačno je u fazi javne rasprave, a jedna će biti održana tijekom ovoga tjedna.

Javna rasprava u tijeku

– Treća javna rasprava bit će održana u petak, 3. ožujka 2017. godine, u 11 sati u dvorani Skupštine HNŽ-a. Pozivamo sve zainteresirane da budu nazočni na javnim raspravama o nacrtu Zakona o zaštiti obitelji s djecom i daju primjedbe te prijedloge na tekst nacrta zakona ili da ih dostave na propisanom obrascu, elektroničkim putem. Krajnji rok za dostavu pisanih prijedloga i sugestija je 16. ožujka 2017. godine, navodi se u informaciji koju je objavila Vlada HNŽ-a. U svakom slučaju, očekuje se kako će u roku od 15-ak dana početi isplata rodiljskih naknada u HNŽ-u za ovu godinu. Vlada će u međuvremenu nastaviti s radom na spomenutom zakonu te privesti kraju sve procedure vezane uz ovaj akt. Očekuje se kako će Zakon o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ-u popraviti donekle socijalnu sliku županije, olakšati svakodnevni život onima kojima je potrebna određena pomoć te će znatno veću zaštitu imati rodilje na trudničkom dopustu nego što je to do sada bio slučaj.

Marko Karačić | VL