Home Kultura LJUBUŠKI Samostan na Humcu slavi 150. obljetnicu postojanja

LJUBUŠKI Samostan na Humcu slavi 150. obljetnicu postojanja

SHARE

Franjevački samostan sv. Ante Padovanskog na Humcu u Ljubuškom jedna je u velikom nizu katoličkih vjerskih građevina koje govore i svjedoče o povijesti Katoličke crkve u BiH. Prvi tragovi sežu na početak 15. stoljeća kada za vrijeme Kotromanića franjevci dolaze u ljubuški kraj i tu osnivaju svoj samostan, a potom uz samostan i crkvu sv. Katarine.

No, na internetskoj stranici Hercegovačke franjevačke provincije stoji i mišljenje uglednog hrvatskog povjesničara fra Dominika Mandića da su samostani u Ljubuškom i Mostaru osnovani u doba Stjepana Vukčića Kosače (1435. – 1466.). Bilo kako bilo, Turci su 1563. godine srušili samostan i crkvu, a franjevci su morali izbjeći u samostan u Zaostrogu. Iz Zaostroga i Živogošća punih 130 godina duhovno su skrbili o svojim vjernicima u ljubuškom kraju i na drugim područjima Hercegovine.

Današnji samostan na Humcu počeo se graditi 4. travnja 1867. godine kada je apostolski vikar fra Anđeo Kraljević blagoslovio njegov kamen temeljac. Dakle, ove godine navršava se 150 godina od njegove gradnje, postojanja i djelovanja. Važna godišnjica obilježit će se na poseban način, humački franjevci pripremaju prigodne skupove koji imaju vjerski i znanstveni karakter. – Veliku obljetnicu proslavit ćemo tijekom cijele godine, a posebice će značajna biti tri događaja.

Jedan od njih je znanstveni simpozij u povodu 150. godišnjice samostana, kao duhovne i kulturne ustanove ovoga kraja, koji pripremamo u listopadu. Drugi događaj predviđen je nakon blagdana sv. Ante, u nedjelju 18. lipnja, kada će nas počastiti svojim dolaskom naš vrhovni poglavar franjevačkog reda fra Michael Anthony Perry. Posjetit će Hrvatsku i BiH, doći će na Humac slaviti sv. misu zajedno sa svim framašima i franjevačkim svjetovnim redom u BiH. I treći događaj bit će susret svih redovnika i redovnica u BiH – 9. rujna, kaže humački gvardijan fra Dario Dodig.

Gvardijan Dodig je najavio i da se priprema izgradnja Franjevačkog kulturno-pastoralnog centra sv. Ante. – U tom centru bismo objedinili sve naše kulturne ustanove kako bi turisti i međugorski hodočasnici mogli imati priliku posjetiti naš samostan, kaže gvardijan fra Dario.

Ivan Kaleb | VL