Home Društvo Djeca i odrasli s posebnim potrebama trebaju imati stomatološku ambulantu

Djeca i odrasli s posebnim potrebama trebaju imati stomatološku ambulantu

SHARE

Na Medicinskom fakultetu u Mostaru jučer je održana javna rasprava o temi “Uspostava sustava redovite stomatološke usluge za osobe s invaliditetom”, koju su organizirali Udruga roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri osmijeh” Mostar i Studij dentalne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Krajnji cilj ovoga skupa je uspostavljanje posebne ambulante u kojoj bi djeca s poteškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom mogli popravljati zube, odnosno gdje bi im se pružila kompletna stomatološka usluga, a ne samo vađenje zuba kao što je to do sada bio slučaj.

Iskustva iz Hrvatske

O ovoj temi izlaganja su imali dr. Zoran Karlović, anesteziolog koji je dobro upoznat s cijelim procesom kroz rad u talijanskom Caritasu, kao i njegova kolegica dr. Lidija Lasić Arapović, zatim Katarina Vukojević sa Stomatološkog fakulteta iz Sarajeva, prof. dr. Željko Verzak, predstojnik Klinike za stomatologiju u Zagrebu, te Biljana Čerkuč iz Zavoda za zdravstveno osiguranje koja je dala zakonski okvir za uspostavu ambulante.

Zagrebački liječnici vrlo rado će svoj model uspostave takve ambulante podijeliti s našim liječnicima, ali sve najprije treba riješiti kroz sustav.

– Divim se vašim liječnicima koji rade epohalni posao u nemogućim uvjetima, ali to sve treba institucionalno riješiti. Mi smo u uspostavi ambulante za djecu i odrasle s poteškoćama daleko odmakli i vrlo ćemo rado svoja iskustva podijeliti s vama.

Zakonski okvir

Ali najprije treba krenuti od institucija države i tako trajno riješiti taj problem, kazao je prof. dr. Željko Verzak, predstojnik Klinike za stomatologiju KBC Zagreb. Problemi oko uspostave ambulante za osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju su veliki, ali se mogu riješiti, slažu se svi govornici. Imamo stručnjake, imamo ustanove gdje bi se to moglo raditi, samo je potrebno donijeti odgovarajuća zakonska rješenja.

Oliver Cvitković | VL